SEGRE

JUSTÍCIA IMPOSTOS

La jutge eximeix una constructora de pagar 447.000 € per la plusvàlua

Anul·la deu rebuts de la Paeria, tot i que ha recorregut la sentència || Reitera que els municipis no poden cobrar aquest gravamen fins que no hi hagi una nova llei

La seu del departament d’Economia de la Paeria.

La seu del departament d’Economia de la Paeria.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’empresa Construcciones Pallás s’estalviarà amb tota probabilitat el pagament de 447.182,4 euros per l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, més conegut com a plusvàlua, després que la titular del jutjat del contenciós administratiu de Lleida estimés el recurs que va presentar contra deu rebuts girats per la Paeria per aquest concepte. La sentència, dictada a finals de l’any passat, encara no és ferma, ja que l’ajuntament va presentar un recurs que encara no s’ha resolt, segons van confirmar fonts pròximes al cas. No obstant, s’ha de tenir en compte que des de l’estiu passat la magistrada del contenciós ja ha dictat diverses sentències, tal com ha anat informant aquest diari, en les quals conclou que els ajuntaments no poden cobrar aquest impost després que el Tribunal Constitucional anul·lés fa just un any (l’11 de maig del 2017) part dels articles de la llei d’Hisendes Locals que el regulaven.

El TC va dictaminar que eren inconstitucionals perquè sotmetien “a tributació situacions d’inexistència d’increments de valor” i podien tenir caràcter confiscatori. Igual que en altres casos, la magistrada destaca que el Constitucional va anul·lar la part de la norma que fixava com s’havia de calcular aquest gravamen –que s’aplica a totes les transmissions de béns urbans, ja siguin per compravenda, herència o qualsevol altra fórmula, com fins i tot desnonaments– de manera que el seu cobrament per part serà il·legal fins que no s’aprovi una nova llei. En aquest sentit, a banda d’anul·lar les liquidacions, precisa que “si el legislador dicta una norma sobre aquesta qüestió, s’ajusta a les normes i criteris constitucionals, i no s’ha produït la prescripció [el termini retroactiu és de quatre anys], pugui tornar a fer-se la liquidació”.

El TC va anul·lar els articles de la llei d’Hisendes Locals que el regulaven i encara no hi ha una nova norma

El Govern central i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) van acordar una proposta per regular aquest impost a través d’una proposició de llei presentada pel PP al Congrés, que encara està pendent de votació. Segons assenyalen les estimacions inicials, la recaptació que obté els ajuntaments per aquest gravamen es reduirà al voltant d’un 20 per cent, per la qual cosa la FEMP reclama que l’Estat els compensi aquesta pèrdua.

La plusvàlua és un dels impostos municipals que generen més ingressos. Com a exemple, la Paeria va recaptar l’any passat 12,2 milions per aquest concepte.

tracking