SEGRE

JUSTÍCIA TRACTAMENT

Unitat especialitzada per a joves que agredeixen els pares

La Fiscalia detecta entre deu i vint casos cada any a Lleida

Pilar Heras va presentar ahir el centre de Girona.

Pilar Heras va presentar ahir el centre de Girona.DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria de Justícia va anunciar ahir que obrirà un nou centre a Girona per tractar menors que han comès delictes de violència filioparental. És a dir, que han agredit els pares. Es tracta de la segona unitat en règim obert que acull aquests joves, després de la que hi ha en funcionament a Barcelona des de fa més d’un any. El centre entrarà en funcionament dijous vinent, 17 de maig, i acollirà de menors de tot Catalunya condemnats o amb mesures cautelars per delictes per violència filioparental. S’obre amb una capacitat per atendre sis joves, encara que està preparat per acollir-ne, en un futur, un total de dotze.

Una mesura que es posa en marxa per abordar l’augment de casos. La xifra de menors d’entre catorze i divuit anys derivats per part dels fiscals i jutges de menors al departament de Justícia per fets delictius relacionats amb la violència de fills a pares ha incrementat progressivament durant els últims anys.El nombre de menors atesos en els diferents programes han augmentat un 14 per cent els últims set anys (de 426 joves atesos l’any 2011 a 484 el 2017), xifra que correspon a un total de cinquanta-vuit joves.

Per a situacions en què es descarta internament però no es vol que es quedi amb la família

A la província de Lleida, la Fiscalia de Menors detecta cada any entre una desena i una vintena de casos. Així, el 2016 (últim any del qual consten dades) es van registrar dotze infraccions, el 2015 n’hi va haver dinou i l’any 2014 van ser tretze. La directora general d’Execució Penal i Justícia Juvenil, Pilar Heras, va destacar ahir aquests centres com “un recurs més” que la justícia té per a aquests casos.

“A la majoria d’aquests menors se’ls imposa una mesura de medi obert, com la llibertat vigilada. Aquesta opció és una altra possibilitat que tenen els jutges”, va remarcar. Al ser un centre obert, els joves només tenen l’obligació d’anar a dormir, però la idea és “fomentar la convivència i les responsabilitats”, segons va explicar el responsable de l’Àrea de Medi Obert del departament de Justícia, Josep Gispert, que tanmateix va recordar que si un menor vol anar-se’n no l’hi impediran. “Avisarem el jutge i la policia, però no el retindrem”, va afegir Josep Gispert.

Els experts recomanen imposar aquesta mesura en aquells casos en els quals el jutge descarta internar el menor en un centre de justícia juvenil privatiu de llibertat, però tampoc vol que continuï vivint amb la família.

tracking