SEGRE

SERVEIS SUBMINISTRAMENTS

El Govern alerta de l'augment de queixes pel servei elèctric, amb una al dia a Lleida

El departament d’Empresa insta les distribuïdores i comercialitzadores a millorar la qualitat de l’atenció al client || La majoria de reclamacions són per discrepàncies amb la facturació

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La reclamació d’usuaris contra les companyies elèctriques va en augment a Lleida i ja n’hi ha gairebé una al dia de mitjana. Així ho va assenyalar ahir el director general d’Energia, Mines i Seguretat de la Generalitat, Pere Palacín, que va precisar que són entre 250 i 350 a l’any. Per aquesta raó, va instar les distribuïdores a millorar la qualitat d’atenció al client.

Ho va explicar en una jornada organitzada pel departament d’Empresa al CaixaForum sobre els drets i obligacions dels consumidors davant de les comercialitzadores, que va comptar amb una participació de 150 persones, la majoria professionals d’empreses instal·ladores i enginyers.

Un mal funcionament del comptador és una anomalia, mentre que un entroncament il·legal és un frau

El director general d’Energia va explicar que la majoria de les queixes dels usuaris són per discrepàncies en la facturació, també pels costos a sol·licitar una reducció de la potència, per canvis en el subministrament (del cablatge o per les seues proteccions) i també per casos de frau. Sobre aquests últims, va deixar clar que cal diferenciar entre anomalia i frau. “Moltes vegades la companyia intenta fer passar una anomalia per un frau i el consumidor fa el mateix a la inversa. L’anomalia és quan el comptador té un problema tècnic i no passa bé la lectura i això mai no pot ser un frau, que és quan un usuari fa una derivació del subministrament,” va detallar, encara que va afegir que tampoc no és gaire freqüent.

D’altra banda, també va assenyalar que a Lleida el temps d’interrupció del subministrament en relació amb la potència instal·lada és d’una hora a l’any, “quan fa deu anys se situava en les sis hores”.

Respecte a la qualitat del servei, Palacín va dir que “és millorable” principalment per les incidències en la mateixa xarxa i per les noves càrregues d’indústries que l’alteren i va explicar que han augmentat les inversions per part d’Endesa. En aquest sentit, aquesta companyia va elevar l’any passat la previsió de despesa a Lleida dels 14 milions d’euros inicials a 21,7 milions el 2018, la qual cosa suposa un increment del 50 per cent. Ho va fer després de l’apagada que va afectar el mes de març a diverses comarques de Lleida coincidint amb un temporal de neu.

Més canvis de comercialitzadora, vinculats en part al procés El director general d’Energia, Pere Palacín, va explicar que en els últims mesos és bastant freqüent el canvi de comercialitzadora per part de l’usuari, però no de distribuïdora, ja que el 97% de la xarxa a Catalunya és d’Endesa. “El consumidor canvia per qüestió de tarifes o ofertes, encara que últimament és més comú a causa de la situació política actual”, va manifestar, deixant entreveure que això està en funció de les simpaties polítiques de cadascú. D’altra banda, va afirmar que els casos de pobresa energètica han disminuït en l’últim any i mig gràcies a “la millora de l’economia i al fet que hi ha més conscienciació de les conductes a seguir en el seu ús”. Va lamentar que el Govern central ha posat moltes traves a la llei de pobresa energètica recorrent-la al Tribunal Constitucional i va manifestar que és molt important gestionar bé el bo social per solucionar el tema de la vulnerabilitat energètica.

305950_1.jpg

305950_1.jpgÍTMAR FABREGAT

tracking