SEGRE

UNIVERSITAT AJUTS

Cau l'ajuda de la Generalitat a la UdL per investigar

La universitat es considera discriminada davant dels centres d’investigació || Responsables de projectes discrepen de com s’ha de repartir el finançament

Investigadors de l’àrea d’energia solar del grup de sistemes dinàmics aplicats en energia solar.

Investigadors de l’àrea d’energia solar del grup de sistemes dinàmics aplicats en energia solar.DANIEL CHEMISANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els ajuts de la Generalitat per als grups d’investigació de les universitats catalanes s’han reduït en els últims anys. Un exemple d’això és el programa de Suport als Grups de Recerca (SGR), uns ajuts que es reparteixen entre les universitats i els centres d’investigació i que la Universitat de Lleida. L’any 2009, la UdL va percebre per l’SGR 1.150.000 euros per a un període de 5 anys que es van destinar a 27 grups d’investigació. En canvi, el 2017 va rebre 500.581 euros per a 3 anys entre 14 grups.

I és que mentre que el 2009 el 36% dels fons SGR anaven per als centres d’investigació (12 milions d’euros) i el 64% restant a les universitats (22 milions), el 2017 els centres d’investigació es van emportar el 51% dels SGR (11,5 milions) i el 49% les universitats (11,2 milions). Els ajuts del 2017 encara no han estat entregats, ja que van ser recorreguts i estan paralitzats. S’espera que hi hagi una resolució al juny.

“Traduït a termes futbolístics, les universitats som el planter, mentre que els centres d’investigació són el Barça o el Madrid. No podem competir-hi en igualtat de condicions”, va dir Albert Sorribas, vicerector de Política Científica de la UdL. Va recalcar que “la universitat té una doble funció: formar i investigar. Els centres se centren en la investigació, i l’administració hauria d’equilibrar la balança”.

Així mateix, el vicerector d’investigació, Jaume Puy, va declarar que “Catalunya ha fet una aposta clara pels centres d’investigació, que poden optar i perceben molts ajuts. Això només fa que incrementar la bretxa que ja hi ha”.

Respecte als grups d’investigació, hi ha disparitat d’opinions. D’una banda, Daniel Chemisana, responsable del grup d’investigació de sistemes dinàmics aplicats en energia solar de la UdL, diu que “els diners de l’SGR són simbòlics (3.000 euros per a tres anys per grup) però amb aquest pots optar a més ajuts. Crec que a la universitat se l’està infrasubvencionant, no s’ha d’oblidar que la investigació inicial sorgeix de les universitats”.

En canvi Ramón Albajes, responsable del grup de control integrat de plagues agrícoles i forestals, veu bé que els centres rebin més ajuts. “La Generalitat aposta pels centres perquè són més reconeguts, tenen un pla d’investigació consolidat i ofereixen resultats fiables i demostrables”, destaca, encara que valora el prestigi que dóna l’SGR.

tracking