SEGRE

SALUT INFRAESTRUCTURES

L'helicòpter del SEM ja pot volar de nit una vegada s'han adequat les pistes

Només falta adaptar els heliports de Vielha, Tremp i la Seu d’Urgell, que estaran llestos aquest any

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els quatre helicòpters que el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) té a Catalunya, un a Tremp, ja poden volar de nit una vegada s’hagi completat la formació dels pilots i s’hagi adequat totes les pistes d’aterratge.

Així ho va afirmar ahir el responsable territorial del SEM a Lleida i Alt Pirineu-Aran, Alfonso López, en una jornada a l’hospital Arnau de Vilanova on es van exposar casos en els quals s’han trobat metges i infermers residents a les ambulàncies del SEM a Lleida.

“L’helicòpter és un recurs fantàstic per accedir a zones aïllades, però no són operatius quan el temps és advers o durant la nit”, va assenyalar López. En aquest sentit, va afegir que quan es van comprar els actuals helicòpters el 2016 –són més ràpids, poden portar més pes i tenen més estabilitat– ja es van adquirir per poder volar de nit, “però això comporta una gran preparació per als pilots i una adequació de les pistes”.

Els heliports de Lleida, Vilaller i el de l’hospital de la Cerdanya ja tenen aquesta capacitat i està previst que el de Vielha estigui llest a finals d’estiu i falta per adaptar els de Tremp i la Seu.

A més, en la sessió, López va fer una crida que els residents es quedin a Emergències per garantir el relleu generacional. “Costa trobar nous metges perquè és un treball menys còmode i més imprevisible. No estem oferint la tranquil·litat d’un despatx o la comoditat d’un horari tancat”, va explicar.

En canvi, el tutor d’una infermera resident, José Ramón Ropero, va assenyalar que en el cas d’infermeria és més fàcil trobar personal per a Emergències. “Som professionals tot terreny i el món de l’extrahospitalària agrada molt”, va apuntar. Va detallar que la majoria de sortides urgents a Lleida és en domicilis amb pacients crònics que empitjoren.

Unes 200 persones van participar ahir en la jornada a l’Arnau sobre residents del SEM a Lleida.

Unes 200 persones van participar ahir en la jornada a l’Arnau sobre residents del SEM a Lleida.ÒSCAR MIRÓN

tracking