SEGRE

ESNOTICIA

“Calen polítiques decidides per lluitar contra la segregació”

La Sindicatura de Greuges ha instat a adoptar mesures específiques a Lleida

María José Larios, al seu despatx.

María José Larios, al seu despatx.SINDICATURA DE GREUGES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Fan falta polítiques decidides contra la segregació escolar perquè vulnera drets i la igualtat d’oportunitats educatives. Cal entendre que una política educativa d’èxit passa per lluitar contra la segregació, perquè sense igualtat d’oportunitats no serà viable.” Aquesta és l’advertència que fa María José Larios, l’adjunta al síndic de Greuges per a la defensa dels drets dels nens i els adolescents. Parla amb coneixement de causa, ja que la Sindicatura va publicar el 2016 dos informes sobre la segregació escolar a Catalunya.

Larios recorda que Lleida ciutat “era el novè municipi català amb més segregació i el tercer després de Barcelona i Salt amb un major nombre de col·legis amb més d’un 50% d’alumnes estrangers”. Per això, assenyala que “vam fer un seguiment [de Lleida] demanant que s’adoptessin mesures intensives” per posar límit a aquesta situació. Detalla que una era que els equips d’atenció psicopedagògica “fessin una tasca de detecció dels nous alumnes de necessitats educatives especials del tipus B” –situacions socioeconòmiques i socioculturals desfavorides– abans del procés d’escolarització.

L’adjunta al síndic avisa que potser serà necessari adoptar mesures políticament impopulars

Destaca que de les dades que els ha facilitat la comissió municipal d’escolarització es desprèn que està atenent aquesta sol·licitud, ja que dels 65 detectats el curs 2016-17 es va passar a 110 el 2017-18. Una altra recomanació, afegeix, és que a cada zona educativa cal reservar un nombre de places “coherent” amb aquest nombre d’alumnes i que en tots els centres hi hagi les mateixes, perquè l’habitual és que els que ja tenen més estrangers reservin més places que els que amb prou feines en tenen, especialment els concertats. Encara que admet que la legislació dóna a la famílies llibertat d’elecció del centre, advoca per “fer un acompanyament a aquestes famílies i incentivar-les perquè els seus fills vagin a determinades escoles”.

Larios creu que el fet que bona part dels centres concertats estiguin vinculats a l’Església catòlica “no ha de ser un impediment”. “Poden escolaritzar qualsevol alumne respectant el seu dret a no fer la classe de religió”, afirma, i indica que el mateix ha de succeir amb les activitats complementàries per a les quals cobren una quota. “Nosaltres vam proposar un pacte impulsat pel síndic i per Ensenyament per combatre la segregació. Vam començar a parlar-ne, però va quedar parat per la situació política”, assenyala, i anuncia que “tan aviat com hi hagi nou Govern ho reprendrem”. “Hi ha un punt en comú per part de tots els membres de la comunitat educativa: que la segregació ha de combatre’s”, subratlla, però avisa que passar de les intencions als fets pot comportar la necessitat d’“adoptar mesures que políticament potser no són populars en algun àmbit”.

María José Larios, al seu despatx.

María José Larios, al seu despatx.SINDICATURA DE GREUGES

tracking