Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Imatge d'escombraries separades a la depuradora aquesta setmana.
MAGDALENA ALTISENTTotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Imatge d'escombraries separades a la depuradora aquesta setmana.
MAGDALENA ALTISENTPlàstics, burilles, tovalloletes, tampons, preservatius... Molts són els objectes que es tiren de forma habitual pel lavabo, ja sigui conscientment o sense pensar-ho, però aquestes restes poden provocar autèntics problemes tant en els sistemes de clavegueram com a la depuradora, ja que no es descomponen en contacte amb l’aigua de la mateixa manera que ho fa la cel·lulosa del paper higiènic. Per aquesta raó, es produeixen acumulacions de fibres i teixits a les canonades.
“L’any passat vam recollir 247 tones d’escombraries que s’havien quedat als filtres de la depuradora, una mitjana de 676 quilos al dia”, explica Joan Casanovas, d’Aigües de Lleida. Aquestes 247 tones del 2017 són menys que el 2016, quan n’hi va haver 255.
“En línies generals cada any es recullen més o menys el mateix nombre de tones d’escombraries, però fa cinc anys es van arribar a acumular 308 tones, la qual cosa va suposar un sobrecost de 75.000 euros a l’haver de transportar-les a un abocador industrial amb un vehicle adaptat”, recorda el tècnic d’Aigües Lleida.
En aquest sentit, Casanovas destaca que el més perjudicial per al sistema de neteja d’aigües no són els líquids com l’oli o els productes químics. “Els líquids que es barregen amb l’aigua els separem amb un sistema de bombes i amb l’ús de diversos productes. El més complicat són les tovalloletes humides, que formen una argamassa molt difícil de netejar i que ens fan perdre molt de temps,” explica Casanovas.
Després de les tovalloletes, els preservatius i els tampons són els productes que més acaben anant a la depuradora en lloc d’un contenidor.
Aquests residus han de llençar-se a les escombraries, ja que no són biodegradables, generen un gran problema en el procés de depuració de l’aigua i causen avaries a la maquinària, a més de grans costos.
“Aquests elements no només fan retardar el treball de la depuradora, sinó que poden tapar canonades de blocs de pisos i part dels sistemes de clavegueram de la ciutat, per la qual cosa poden arribar a ser un problema seriós,” adverteix (vegeu desglossament).
Per frenar aquest tipus d’abocaments a la depuradora i els sistemes de clavegueram només hi ha una solució. “Conscienciar la gent, és l’únic que podem fer i sabem que és el més difícil. Per això des d’Aigües de Lleida fem diverses campanyes sobre això”, conclou Joan Casanovas.