SEGRE

ENTREVISTA CANVI CLIMÀTIC

«Lleida podria convertir-se en una extensió dels Monegres»

El canvi climàtic ha passat de ser una advertència a una realitat en poc temps, i ja estem notant els seus efectes i serà un problema per a l’economia lleidatana, assegura Luisa F. Cabeza, catedràtica de la Universitat de Lleida que ha estat nomenada per representar Espanya en el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic. És la tercera vegada que participa en aquest comitè d’experts, ara com a coordinadora. És optimista en la lluita contra el canvi climàtic, però precisa que “haurem d’adaptar-nos”.

«Lleida podria convertir-se en una extensió dels Monegres»

«Lleida podria convertir-se en una extensió dels Monegres»ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quins són els efectes ja palpables del canvi climàtic?

Podem constatar que el clima ha canviat i està canviant. Cada vegada duren més els episodis de clima extrem com temporals de fred, onades de calor o huracans. Mai hem tingut tantes pluges torrencials ni tantes onades de calor fortes com fins ara.

Haurà canviat molt el clima d’aquí a vint o trenta anys?

En un parell de dècades aquests episodis extrems aniran a més. Però el que podem afirmar és que d’aquí cinquanta anys pujarà el nivell del mar i moltes ciutats i països costaners poden desaparèixer. En aquest sentit, els Països Baixos, Venècia o Dinamarca estan en risc de desaparèixer sota les aigües per l’escalfament global.

Estem a temps de revertir aquesta situació o només podrem frenar els seus efectes?

Estem prenent mesures per frenar-lo. Però hauríem de canviar molt la nostra activitat per revertir-lo. No hem de ser dramàtics pensant en la nostra extinció, però sí que hem d’aprendre a adaptar-nos al nou entorn que tindrem en un segle. Si no fem res, s’accelerarà tot aquest procés i serà pitjor. Hem de ser conscients que haurem de canviar els nostres hàbits i adaptar-nos.

Creu que és millor que un comitè d’experts suggereixi propostes o que els polítics siguin els que prenguin la iniciativa?

Moltes vegades els polítics fan lleis sense escoltar els experts. Amb aquest informe, ens manifestem els científics experts en aquest camp i evitem que es polititzin assumptes com el canvi climàtic. Crec que aquest comitè és escoltat i respectat i cada país pot aplicar els nostres suggeriments com vulgui. Aportem un document amb suggeriments contrastats, demostrats i avalats científicament i que no és partidista ni està polititzat.

Els estats fan els deures?

Evidentment alguns més que d’altres, però en línies generals sí. De fet, molts països adopten les nostres polítiques com a mesures dels seus governs. En el cas d’Espanya, encara que obeeix ordres de Brussel·les, ho està fent bé. Es podria fer millor, però respecte a altres països d’Europa anem bé.

Què diria a un negacionista del canvi climàtic?

Que és evident que hi ha hagut moltes alteracions climàtiques al llarg de la història, però que hem de pensar quin futur volem deixar de cara a les noves generacions. Parlem d’un canvi climàtic que ha accelerat l’ésser humà, que podria canviar totalment el nostre mode de vida i ens afectaria com a espècie. És, doncs, una qüestió de responsabilitat.

Com pot afectar el canvi climàtic a Lleida?

L’única diferència que hi ha entre el pla de Lleida i els Monegres és que tenim el riu Segre, que hidrata i omple de verd tota la zona. Si no ens arriba aigua, si s’eixuga, serem una part més del desert dels Monegres. A més a més, tenint en compte que aproximadament el 70 per cent de la indústria d’aquí és agroalimentària, si no tenim aigua se’n ressentirà tot Lleida, tant econòmicament com climatològicament.

Vostè dirigirà l’apartat de construcció sostenible. Com es compagina aquest tipus de construcció amb les pressions de les grans empreses?

A nivell energètic, és molt més eficient i sostenible el sistema de vida que tenim aquí que el del nord d’Europa, on viuen en cases individuals. El mal d’aquest tipus de construccions és que el 90 per cent dels pisos que es fan no els dissenya pas l’usuari final, sinó un constructor.

És molt important que hi hagi una regulació que obligui els constructors a fer que els nous edificis siguin sostenibles. El problema a Europa no és que hi hagi una mala legislació, és que no es compleix.

El fet que Trump hagi tret els Estats Units del Pacte de París podria repercutir en la lluita global contra el canvi climàtic?

Amb l’abandó dels Estats Units, Europa s’ha quedat sola en aquesta lluita i ha de liderar-la. S’ha quedat sola perquè la resta de països que donen suport al Pacte de París no tenen repercussió a nivell de contaminació. Com a referència i exemple ho estem fent bé, però correm el risc que les nostres empreses i els nostres productes perdin competitivitat per les restriccions mediambientals que no tindrien altres països. Potser seria una bona possibilitat tornar a posar aranzels per posar de relleu els nostres productes.

Considera que, si seguim amb el Pacte de París i el consell dels experts, es podrà frenar el canvi climàtic?

S’ha de ser optimistes i deixar de banda el catastrofisme, però també hem de ser realistes. Cal mentalitzar la societat sobre aquesta realitat. Estem fent passos importants, però no prou ràpid. Encara que millor això que res.

tracking