SEGRE

Jutges i fiscals criden a participar aquest dimarts en una inèdita vaga conjunta

Imatge de l’edifici judicial del Canyeret.

Imatge de l’edifici judicial del Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jutges i fiscals estan cridats a participar aquest dimarts junts per primera vegada en una vaga, convocada per totes les associacions del sector, per reivindicar la modernització de la Justícia, amb més mitjans i millores retributives, i la seua despolitització. Després de més d'un mes de mobilitzacions i aturades parcials, les quatre associacions de jutges i les tres de fiscals mantenen la convocatòria davant de la falta de respostes per part del Ministeri de Justícia a les seues peticions, denuncia el comitè de vaga. "El fonamental és que, una vegada per sempre, sigui l’hora de la Justícia. Reconèixer que val la pena invertir en ella per modernitzar-la", assenyalen a Efe fonts del comitè davant d’una jornada inèdita.

Les set associacions ja van unir la seua veu el passat 30 d’abril per reclamar la dimissió del ministre de Justícia, Rafael Catalá, per haver insinuat que el magistrat que va emetre el vot particular en el judici de La Manada tenia "algun problema singular", declaracions que van considerar una "intromissió" i "una temeritat".

Les fonts del comitè de vaga confien en una participació massiva per part dels jutges i fiscals associats i que se sumin a l'aturada un percentatge "important" d’ambdós col·lectius.

L’última reunió amb la secretària d’Estat de Justícia, Carmen Sánchez-Cortés, va tenir lloc el passat 11 de maig i mentre que ella afirmava que "una àmplia majoria" de les proposades per a la millora de la Justícia de jutges i fiscals estava "en tràmit o procés d’elaboració", les associacions van cridar a una "vaga massiva" per la "indiferència" de l’Executiu davant de les seues reivindicacions. "Es coneix el diagnòstic i la malaltia, però no s’aplica cap tipus de tractament", subratllen des del comitè de vaga, que denuncia la "permanent paràlisi", la falta de mitjans i la necessitat de millorar les condicions laborals i el règim retributiu.

Jutges i fiscals adverteixen que l’Espanya del segle XXI compta amb "una justícia del segle XIX" i critiquen les retallades i la precarització en el seu treball i els "atacs" que reben del ministre de Justícia i de l’oposició sense que actuï el consentiment del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

El segon pilar en el qual se sustenta l’aturada, subratllen les associacions, és l’aposta per la independència i per "apartar tota ingerència de l’Executiu en els òrgans de govern dels jutges i fiscals".

El comitè reconeix la necessitat de realitzar un esforç "pedagògic i didàctic" per explicar als ciutadans els motius d’una vaga que previsiblement alterarà demà el ritme habitual dels jutjats: "Ho hem intentat, no volíem arribar a això, però hem obtingut la callada per resposta".

Els convocants han organitzat els serveis mínims davant de la "inacció" del Ministeri i del CGPJ i l’objectiu és que el perjudici per al ciutadà sigui "mínim", afirma el comitè, amb representació de les quatre organitzacions de jutges -Associació Professional de la Magistratura (APM), Jutges per a la Democràcia (JpD), Associació de Jutges Francisco de Vitòria (AJFV) i Foro Judicial Independiente (FJI)- i les tres de fiscals -Associació de Fiscals (AF), Unió Progressista de Fiscals (UPF) i Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF).

tracking