SEGRE

UNIVERSITAT NORMATIVA

El ministeri estudia tornar a rebaixar al 5 la nota per accedir a beques

El 2012-2013, Wert la va apujar al 5,5 per a l’exempció de matrícula i al 6,5 per als ajuts per desplaçament i renda || Els rectors confien en aquest canvi

Imatge d’arxiu d’alumnes en una biblioteca de la UdL.

Imatge d’arxiu d’alumnes en una biblioteca de la UdL.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Educació es planteja rebaixar del 5,5 actual al 5 la nota mínima per accedir a una beca que cobreixi el cost de la matrícula universitària. En el curs 2012-2013, el llavors ministre José Ignacio Wert la va elevar del 5 al 5,5 i a més va situar en un 6,5 la qualificació mínima per als ajuts variables per desplaçament i per renda. Aquesta modificació en el llindar d’accés va provocar que molts alumnes perdessin l’oportunitat de sol·licitar una beca i fa temps que els rectors reclamen recuperar el 5 com a nota mínima. La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) espera que el ministeri materialitzi aquest canvi de cara al curs vinent, 2018-2019, a l’esborrany del decret que regula la concessió de beques que l’actual titular de la cartera d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, els ha de remetre durant les pròximes setmanes. De fet, al proper Consell d’Universitats els rectors no donaran el vistiplau a aquest document si no incorpora aquesta modificació. No obstant, l’informe dels rectors és preceptiu, però no vinculant, abans de l’aprovació per part del Consell de Ministres.

El rector de la Universitat Complutense, Carlos Andradas, va destacar ahir en declaracions a alguns mitjans que recuperar el 5 com a nota mínima per accedir a una beca és “una reivindicació antiquíssima dels rectors”. Segons la seua opinió, “no s’ha de confondre el que són unes beques dirigides al fet que no hi hagi una bretxa social amb una altra cosa. Des del moment en què un compleix els requisits per anar a la universitat, no hi hauria d’haver diferència d’accés per raons econòmiques”.

Precisament, al ple del Senat d’avui estan registrades dos preguntes relacionades amb les beques. Una del PP sobre la situació i perspectives del sistema de beques per al curs vinent i una altra del grup socialista sobre les modificacions previstes a la seua regulació.

Ajuts estatals per a 2.480 estudiants de la UdL Només una quarta part dels alumnes de la Universitat de Lleida han quedat exempts de pagar la matrícula d’aquest curs a l’haver aconseguit una beca del ministeri d’Educació. Són 2.480 dels 4.220 que van presentar la sol·licitud, el 59%, encara que a començaments de maig quedaven pendents de resoldre 80 peticions, va detallar la vicerectora d’Estudiantat, Neus Vila. Així mateix, 765 estudiants han rebut una aportació addicional fixa de 1.500 € per residència i 765 pel nivell de renda. A més, hi pot haver una ajuda variable en funció de la nota mitjana de l’expedient i la renda familiar que només serà de 60 euros per a 204 alumnes. Quant a les beques Equitat de la Generalitat, 327 estudiants han estat beneficiaris d’una rebaixa del 80% del cost de la matrícula; 86 han tingut un descompte del 70%; 25, del 30%; 21, del 20%, i 50, del 10%.

tracking