SEGRE

SALUT ATENCIÓ PRIMÀRIA

Atenció 'personalitzada' a més de 8.400 pacients amb diverses malalties cròniques

Salut posa en marxa un equip de professionals per tenir cura dels malalts més fràgils, el 2,5 per cent de la població || Perquè puguin seguir als seus domicilis i evitar que els ingressin a Urgències

Infermeres d’Atenció Primària atenen un pacient a casa.

Infermeres d’Atenció Primària atenen un pacient a casa.ICS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei d’Atenció Primària de la regió sanitària de Lleida porta a terme un projecte per atendre de manera personalitzada a un total de 8.417 pacients que tenen diverses malalties cròniques i, a més, necessiten ajuda social. Suposen el 2,5 per cent de la població. Cada malalt té associat un pla en què consta tot l’historial clínic, la medicació i les seues peticions en cas que ja no es pugui valer per si mateix. Gran part d’aquestes persones són majors de vuitanta-dos anys que tenen malalties respiratòries, cardíaques o càncer.

“L’envelliment de la població i l’augment de l’esperança de vida són els motius d’aquest projecte, que va arrancar a l’octubre”, va explicar la responsable d’infermeria de l’Atenció Primària, Marisa Regany. A més, una altra de les motivacions va ser perquè el 60 per cent de pacients que durant el 2017 havien ingressat a Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova ho van tornar a fer després de trenta dies de rebre l’alta. “És una xifra preocupant, amb aquest pla hem d’analitzar què falla a l’hora de tractar les malalties”, va manifestar.

Al llarg del 2017, el 60% d’aquests pacients va tornar a ingressar al cap d’un mes d’haver rebut l’alta

Per portar a terme el desenvolupament d’aquest projecte, Salut ha contractat vuit infermers, un treballador social i un administrador, que s’han format prèviament, i que treballaran únicament per atendre aquests pacients.

“Els diferents CAP de Lleida es divideixen en vuit àrees i cada infermer en gestiona una i es coordina amb els gestors de l’Arnau, amb les residències, centres sociosanitaris, la unitat de trastorn cognitiu, el PADES (el programa d’atenció domiciliària), els punts d’atenció continuada, el CAP d’Urgències de Prat de la Riba i amb el servei d’hospitalització a domicili”, va detallar en aquest sentit Regany. Tanmateix, de moment aquest projecte s’aplica sense que estigui coordinat al cent per cent amb tots aquests serveis, ja que encara no s’ha completat tot el treball, així com detectar més malalts.

Els municipis on hi ha més pacients en proporció amb els habitants són Ponts, Alfarràs, Almenar i Almacelles. “Ens centrem en les zones rurals, ja que és on es troba la majoria de gent gran”, va assenyalar.

L’atenció no és únicament al malalt, sinó també al seu entorn, “perquè és aquest el que hi està les vint-i-quatre hores”, va explicar Regany, que va afegir que “l’objectiu és millorar-los la qualitat d’atenció minimitzant la fragmentació, la discontinuïtat o la duplicitat en l’atenció.

tracking