SEGRE

AIGÜES RIUS

Nova alerta per l'avinguda de la Garona, que s'estén aquest cop a la Noguera Ribagorçana

El cabal del primer supera els cent metres cúbics per segon i Protecció Civil adverteix de risc d’inundació || Assenyala també que nuclis aigües avall del Pont de Suert podrien veure’s afectats

La Garona al seu pas per Arties, al municipi de Naut Aran.

La Garona al seu pas per Arties, al municipi de Naut Aran.C. VILLAR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’avinguda de la Garona va tornar a posar ahir en alerta la Val d’Aran, arran de tempestes i pedra que es van sumar al desglaç de primavera. El nivell del riu va pujar des dissabte a la nit i, per segona vegada des de finals d’abril, el cabal va superar els cent metres cúbics per segon, el límit a partir del qual s’activa el pla d’emergències.

Protecció Civil va activar el pla Inuncat en fase d’alerta per risc d’inundacions poc després de les 17.00 hores, davant el pronòstic que que el riu podria superar aquesta nit el llindar dels 150 metres cúbics per segon i desbordar-se. Aquesta vegada l’alerta es va estendre també a la Noguera Ribagorçana davant un augment del cabal que, segons Protecció Civil, podria “afectar municipis aigües avall del Pont de Suert”. “Els cabals previstos poden provocar inundacions a l’entorn dels dos rius, inclosos nuclis urbans i infraestructures”, va advertir Protecció Civil en un comunicat en el qual recomanava evitar activitats al voltant dels dos cursos. A Aran, el Conselh Generau va explicar que mantenia el curs en “observació constant”. El cabal superava a la tarda els noranta metres cúbics per segon a Bossòst.

Les tempestes van deixar fins a trenta-cinc litres per metre quadrat a Arties, on a més va pedregar. En altres punts de Naut Aran, van assolir els vint-i-sis. Tot plegat, mentre les temperatures han experimentat un lleu ascens a la Val. Això afavoreix el desglaç mentre la neu acumulada a les muntanyes de la conca del riu equival a més de tres-cents hectòmetres cúbics d’aigua.

Aquest volum de neu triplica el de l’any passat per aquestes dates, segons dades de la CHE. En el cas de la Noguera Ribagorçana, els cims acumulen el doble que el maig del 2017: l’equivalent a més de 200 metres cúbics d’aigua, davant dels cent de l’any passat. D’altra banda, a la tarda va créixer també el cabal del Llobregós.

Un maig amb el Segre desbordat i més neu a les muntanyes

Un mes de maig de pluges freqüents i abundants ha desbordat el curs del Segre al seu pas per Lleida i Balaguer, i al seu torn nevades en cotes altes i baixes temperatures han frenat en bona mesura el desglaç. Com a conseqüència d’això, les muntanyes acumulen el triple de neu que l’any passat per aquestes mateixes dates. Davant d’aquesta situació, la possibilitat que tempestes i calor precipitin el desglaç és motiu de preocupació al Pirineu davant la possibilitat d’inundacions, com l’avinguda de la Garona que va ocasionar importants danys a la Val d’Aran el mes de juny de l’any 2013.

Proteccció Civil, per la seua banda, va avançar que seguirà l’evolució de l’episodi de pluges, al considerar que, si les tempestes es desplacen en direcció est, la situació d’alerta que va establir ahir als rius Garona i Noguera Ribagorçana podria estendre’s també fins a la conca de la Noguera Pallaresa.

La Garona al seu pas per Arties, al municipi de Naut Aran.

La Garona al seu pas per Arties, al municipi de Naut Aran.C. VILLAR

tracking