SEGRE

Lleu repunt dels delictes contra joieries a Lleida

Tot i que van pujar, només van ser sis en tot el 2017 || Menys atracaments, però més robatoris i furts al conjunt de Catalunya

Foto d’arxiu de la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Lleida.

Foto d’arxiu de la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els delictes comesos contra joieries lleidatanes han augmentat aquest últim any, però la xifra segueix sent molt baixa. Segons l’informe presentat ahir pel Col·legi de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya, els delictes contra el sector registrats l’any passat van augmentar un 50% a les comarques lleidatanes, la pujada més gran de tot Catalunya. No obstant, Lleida suma el 4% dels 169 delictes contra el sector a nivell català, la qual cosa es tradueix en sis robatoris i estafes el 2017 davant dels quatre del 2016.

Pel que fa al conjunt de Catalunya, els atracaments a joieries han descendit un 32 per cent, amb disset casos, mentre que augmenten les estafes, els furts i els robatoris amb força.

En aquest últim cas, aquesta mena de delictes han registrat una alça d’un 66% en tan sols un any. Segons l’informe del sector, vuit de cada deu delictes es concentren a la demarcació de Barcelona. En aquest sentit, el Col·legi de Joiers va assenyalar que, malgrat que hagin augmentat els robatoris, les xifres es mantenen per sota dels nivells previs a l’entrada en funcionament del servei d’alerta avançada.

Segons el president, el lleidatà Àlex Riu, es valora de forma positiva el descens dels delictes considerats més importants per perillositat per als professionals del sector, com són els atracaments. Segons Riu, aquesta tendència a reduir els delictes violents contra els joiers és fruit de l’esforç del sector en matèria de prevenció i de l’eficàcia del sistema d’alerta avançada, gràcies a la col·laboració amb els Mossos d’Esquadra. Aquest protocol es va posar en marxa a començaments del 2011 per permetre que els establiments poguessin donar avís a la policia catalana sobre comportaments presumptament delictius (modus operandi, vehicles sospitosos) o situacions de risc. Malgrat el descens, el sector continua reclamant endurir el Codi Penal.

LES CLAUS

  • Menys violència. El col·lectiu detecta que els delictes violents s’han reduït, encara que augmenten els robatoris amb força, els furts i les estafes al sector. 
  • Prevenció. Els joiers atribueixen el descens dels delictes més violents a la prevenció dels professionals i al sistema d’alerta avançada desenvolupat al costat dels Mossos d’Esquadra que té com a objectiu avisar de qualsevol situació de risc o actituds sospitoses.
tracking