SEGRE

HOSTALERIA SERVEIS

Les terrasses de bars a Lleida, de rècord

La majoria, 433, es concentren a Pardinyes, Centre Històric, Universitat, Cappont, Clot i Balàfia

Les terrasses de bars proliferen a la ciutat de Lleida.

Les terrasses de bars proliferen a la ciutat de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La ciutat de Lleida té cada vegada més terrasses de bars i més grans. Segons xifres facilitades per la Paeria, a 31 de maig hi havia autoritzades 640 terrasses amb una ocupació mitjana de la via pública de 10 metres quadrats, quan l’any passat eren 560 i 8, respectivament. La progressió ha estat exponencial des de l’entrada en vigor de la llei antitabac el 2011 que va prohibir fumar a l’interior dels locals. Llavors, hi havia només 286 terrasses, de manera que l’increment ha sigut del 123%, és a dir, en set anys s’han més que doblat.

Sis barris aglutinen la majoria de terrasses, 433, i el que actualment en concentra un major nombre és Pardinyes, amb 92, dotze més que l’any passat. La segueixen el Centre Històric amb 85 (deu més), Universitat amb 74 (nou més), Cappont amb 63 (tretze més), Príncep de Viana-Clot amb 60 (set més) i Balàfia amb 59 (nou més). La Bordeta té 46 terrasses (sis més), a Instituts-Templers n’hi ha 32, igual que a Xalets-Humbert Torres (dos més que el 2017 en aquesta última zona) i a Camp d’Esports, 31. Així mateix, la Mariola es manté amb 25 i a la rambla Ferran-Estació n’hi ha 23, tres més que l’any passat. El Secà de Sant Pere en guanya dos i arriba a 12, a Llívia en tenen dos i n’hi ha cinc més en altres zones que l’ajuntament no concreta.

El boom de les terrasses a la capital es va iniciar amb la prohibició de fumar als locals públics el 2011 i en un any es va passar de 286 a 490 (el 2012). La llei antitabac va propiciar també que els hostalers instal·lessin terrasses durant tot l’any, en lloc de només els mesos d’estiu com era habitual fins llavors, per mantenir o guanyar clientela.

Un altre dels motius que expliquen l’increment progressiu de les terrasses és la moda de prendre el vermut, que es va començar a recuperar en els últims anys i ja s’ha consolidat.

A més, les terrasses també han anat guanyant importància en el lleure nocturn, raó per la qual feia temps que la Federació d’Hostaleria reclamava a la Paeria ampliar l’horari, reivindicació que finalment ha estat atesa en part. Així, fins al proper 29 de setembre podran tancar mitja hora més tard (a la una de la matinada) només de dilluns a dijous. En cap de setmana, en canvi, hauran de continuar tancant a les dos, com fins ara.

Després de parlar amb residents en zones amb terrasses, el president de la Federació d’Associacions de Veïns, Toni Baró, va mostrar la seua disconformitat amb la prolongació de l’horari, com va publicar aquest diari.

Divisió d’oponiones entre hostalers sobre l’horari

La possibilitat de tancar les terrasses mitja hora més tard de dilluns a dijous ha estat rebuda pels hostalers amb diversitat d’opinions. Alguns de zones freqüentades a la nit consultats per aquest diari creuen que trenta minuts més és massa poc i demanen una major flexibilitat. En canvi, altres de també situats en barris amb moltes terrasses van indicar que prefereixen tancar abans de l’horari límit per evitar queixar veïnals. Alguns van criticar el cost de la taxa per poder tenir terrassa.

tracking