SEGRE

SUCCESSOS TRIBUNALS

Condemnats per la mort d'un lleidatà a l'Argentina

Quatre funcionaris de la presó on va morir el jove de dinou anys per un incendi || Sentència pactada que la família critica

David Díaz Ríos, de 19 anys, va morir el maig del 2011.

David Díaz Ríos, de 19 anys, va morir el maig del 2011.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un tribunal argentí ha condemnat a dos anys de presó i sis d’inhabilitació per un delicte d’homicidi imprudent quatre funcionaris de l’ala psiquiàtrica del centre penitenciari de Buenos Aires en el qual va morir, víctima d’un incendi, un jove veí de Lleida, David Díaz Ríos. A la sentència, el Tribunal Oral Criminal i Correccional número 4 de la Capital Federal considera que els quatre acusats van propiciar la mort tant del jove, de dinou anys, com del reclús que va causar l’incendi, a l’incomplir els seus deures com a funcionaris.

Malgrat ser originari de l’Hospitalet de Llobregat, David residia a Lleida, amb la seua nòvia, en el moment en què va ser detingut, el maig del 2011, a l’aeroport de Buenos Aires per la seua implicació en una presumpta operació de tràfic de drogues. Aquest jove tenia una discapacitat intel·lectual del 49 per cent que va portar els seus pares a iniciar una campanya per exigir reformes penals perquè les persones amb discapacitat no poguessin sortir del país sense un control previ. Va ingressar a la presó de Buenos Aires el 31 de maig del 2011. Poques hores després, es va desencadenar un incendi, provocat per l’intern de la cel·la contigua, que va acabar amb la vida dels dos.

A la sentència, el tribunal argentí assenyala que els quatre funcionaris –el zelador de guàrdia, el cap de torn, el responsable de torn de nit i el director de la unitat– van incomplir el seu deure de registrar l’intern que va provocar l’incendi. Considera provat que aquest intern, amb antecedents greus psiquiàtrics, no únicament va poder introduir un encenedor a la cel·la encoixinada en la qual va ser ingressat, sinó que va fumar i finalment va encendre un dels revestiments de l’estada.

La família del David va mostrar la seua pena per la sentència, que no pot recórrer-se al tractar-se d’un pacte entre la Fiscalia i la defensa, ja que volien un judici públic per un homicidi dolós. Els progenitors del jove sempre han defensat que el seu fill hauria pogut ser enganyat per narcotraficants, atès que va ser arrestat amb 2,4 quilos de cocaïna.

tracking