SEGRE

Entrevista

Marcel Mauri: "El franquisme no va gosar empresonar el líder d'Òmnium, ara sí"

Vicepresident d'Òmnium Cultural

Mauri, tercer per l'esquerra, durant l'acte ahir a Lleida.

Marcel Mauri: "El franquisme no va gosar empresonar el líder d'Òmnium, ara sí"Itmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural i portaveu des que el seu president, Jordi Cuixart, està a la presó, va participar ahir en la presentació de la campanya Demà pots ser tu al Clot.

Per què han decidit portar aquesta campanya a Lleida ciutat?

Tenim clar que només té sentit si la portem a carrers i places, i Lleida és una de les prioritats. L’objectiu és defensar els drets civils, denunciar la seua vulneració i la repressió d’un Estat demofòbic que empresona gent per defensar pacíficament les seues idees. No volem que cap víctima se senti sola. Volem conscienciar tothom que l’Estat, per carregar-se un projecte pacífic com l’independentisme, es carrega la llibertat d’expressió, i algunes institucions lleidatanes no han estat a l’altura en la defensa dels drets i llibertats.

El nou Govern del PSOE pot comportar algun canvi en la relació amb Catalunya?

El de Rajoy ha estat nefast per a qualsevol demòcrata i calia fer fora els corruptes, però no oblidem que Sánchez va donar suport al 155 i no ha mostrat cap empatia amb presos polítics ni exiliats. Això no ens dóna cap esperança. Però cal dialogar i donar una resposta política a un conflicte polític, no judicial.

Pensa que la democràcia espanyola té reminiscències franquistes com diuen molts independentistes?

Darrere de la façana d’un estat demòcrata homologable a qualsevol altre de la UE, des de l’1-O l’independentisme ha fet caure les caretes per demostrar que hi ha molts dèficits que fan perillar l’estat de dret. Comparar- ho amb una dictadura és perillós, però el franquisme no es va atrevir a empresonar el president d’Òmnium i l’actual, Jordi Cuixart, fa gairebé vuit mesos que està a la presó sense haver estat jutjat.

Creu que la Generalitat té realment prou força per implementar una República?

El Govern té molts reptes. S’ha d’expulsar el 155 i revertir tot el mal que ha fet i, alhora, continuar compartint i estendre el projecte d’una República per a tothom.

Cuixart i altres líders independentistes ja fa molt temps que estan a la presó. Quin és el seu estat d’ànim i la seua voluntat?

Els presos polítics no representen cap derrota, sinó un pas cap a la consecució d’un país on drets i llibertats fonamentals estiguin garantits. Jordi Cuixart seguirà al capdavant d’Òmnium. Per tant, i malgrat la repressió, el seu compromís per una Catalunya de tots, diversa i cohesionada està intacte.

tracking