SEGRE

SERVEIS CONSUM

La despesa d'aigua segueix sent comunitària i no individual en més de la meitat d'edificis

La facturació general beneficia els que més en consumeixen en detriment dels que en gasten menys || El cost de la sectorització, que es pot atansar als mil euros per habitatge, suposa un fre per fer-la

Comptador general de la canonada de subministrament d’aigua en un bloc de pisos.

Comptador general de la canonada de subministrament d’aigua en un bloc de pisos.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més de la meitat dels comptadors d’aigua en servei a la ciutat són comunitaris, és a dir, que només n’hi ha un per a tots els pisos i locals d’un edifici. Segons les dades facilitades per la Paeria, a finals del 2017 hi havia un total de 80.840 usuaris, entre habitatges, establiments, empreses i entitats, donats d’alta en aquest servei. D’aquests, 42.041 tenen comptadors comunitaris, la qual cosa implica el 52% del total, davant dels 38.799 individuals. Al llarg dels últims cinc anys, s’han individualitzat una mica més d’un miler de comptadors comunitaris, ja que el 2012 n’hi havia un total de 43.368, que suposaven el 54,4% del total. El sistema comunitari perjudica els usuaris amb un consum més baix i, en canvi, beneficia els que gasten més, ja que el total de metres cúbics facturats es reparteix equitativament entre tots els usuaris del bloc en qüestió. De fet, informes relatius a altres ciutats conclouen que els edificis amb aquest tipus de comptador gasten més aigua que els que en tenen un per cada habitatge. En canvi, no té incidència en la quota fixa, que és la mateixa per a tots els usuaris, tant si tenen comptador individual com si és comunitari.

La individualització del consum d’aigua es veu llastada pel cost, que segons van estimar administradors de finques consultats per aquest diari és d’aproximadament mil euros per vivenda. El més habitual és que a partir del comptador general hi hagi una única canonada que es va bifurcant per plantes. Llavors, s’ha d’instal·lar una canonada que vagi a cada pis des de l’entrada general. Fonts del sector van precisar que hi ha alguns blocs amb comptador general que tenen canonades específiques per a cada pis, la qual cosa facilita moltíssim la sectorització.

Això explica que siguin els immobles més antics els que continuen mantenint el sistema col·lectiu.

No obstant i segons informen els administradors de finques a la pàgina web, si en una comunitat de veïns algú vol tenir un comptador individual pot portar a terme la instal·lació encara que la resta de propietaris no vulguin.

Ajornat el final de les calefaccions centrals que imposa la UE Actualment, no existeix cap normativa que obligui a individualitzar el consum de l’aigua. En canvi, una directiva de la Unió Europea sí que obliga a individualitzar les calefaccions centrals. De fet, fixava com a límit l’1 de gener del 2017 per fer-ho, però el retard del Govern espanyol a traslladar aquesta directiva ha ajornat fins més enllà de l’any 2020 aquesta obligació. Pel que fa a l’aigua, la normativa només disposa que tots els edificis de nova construcció han de tenir comptadors individuals, exigència que va entrar en vigor a començaments de la dècada dels noranta.

tracking