SEGRE

El Tribunal Suprem declara nuls els acomiadaments a docents interins al juny

Una pràctica que es duu a terme per no haver de pagar-los els mesos de juliol i agost

Un aula bui

El Suprem declara nuls els acomiadaments a docents interins al junyEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem (TS) ha declarat nul acomiadar al juny els professors interins de centres no universitaris que són contractats al setembre per exercir durant tot el curs escolar, i a qui no se’ls paga així els mesos de juliol i agost. En una sentència de la Sala Contenciosa Administrativa, el Suprem ha assenyalat que es tracta d’una pràctica que vulnera el principi de no discriminació recollida en la clàusula 4 de l’acord marc sobre el treball de durada determinada, segons ha informat el TS.

El Suprem ha estimat el recurs plantejat per l’Associació d’Interins Docents de la Regió de Múrcia (Aidmur), juntament amb 74 professors interins no universitaris que es trobaven en aquesta situació. Els recurrents al·legaven que el fallo del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Múrcia en contra d’ells establia "una diferència de tracte arbitrària entre funcionaris interins i de carrera, ja que davant d’un mateix treball -curs escolar- uns no cobren les retribucions corresponents als mesos de juliol i agost, però d’altres sí".

El TSJ de Múrcia havia considerat ajustat a dret l’Acord del Consell de Govern de la Regió de Múrcia, del 24 de febrer de 2012, pel qual s’establien mesures en matèria de Personal Docent a l’Administració Pública de l’esmentada comunitat.

Però per al TS, amb aquesta decisió la relació laboral entre el funcionari docent interí i l’Administració educativa "queda truncada", a diferència del que passa per al funcionari de carrera, malgrat que "encara no han acabat les funcions, comeses i activitats que són pròpies d’aquest concret lloc de treball pel qual el funcionari interí va ser nomenat.

Els magistrats es refereixen a activitats no només d’estricte caràcter lectiu, sinó altres que normalment es duen a terme el mes de juliol de curs i que "contribueixen a la millor preparació del professorat i a la millor o més eficaç prestació del servei educatiu". Poden ser l’anàlisi del curs, l’elaboració de la memòria escolar o la programació del curs amb les consegüents reunions del professorat. "De la qual cosa es priva al funcionari docent interí que va ser nomenat per a aquella situació" si és acomiadat al juny, subratlla.

El TS considera oportú indicar el que qualifiquen els recurrents en la seua demanda com "una monstruositat prohibida pel Dret Laboral", és a dir, "contractar a un treballador perquè realitzi les seues funcions mentre l’empresa està oberta i, quan aquesta tanca a l’estiu, acomiadar-lo i tornar a contractar-lo al setembre per no pagar-li les retribucions ubicades en el període vacacional".

A més, s’han recordat alguns dels perjudicis per als afectats com la privació de retribucions en els mesos de juliol i agost, la disminució proporcional del nombre de dies de vacances retribuïdes, així com la incidència en la cotització a la Seguretat Social i les conseqüències derivades d’elles.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Segundo Menéndez Pérez, explica que "la desigualtat de tracte en aquest procés no està justificada per raons objectives". I recalca que les consideracions d’índole pressupostària "no justifiquen l’aplicació d’una normativa nacional que condueix a una diferència de tracte en detriment dels treballadors amb contracte de durada determinada".

El Suprem destaca que l’Acord Marc sobre el treball de durada determinada engloba tots els treballadors, sense establir diferències en funció del caràcter públic o privat de l’ocupador per a qui treballen. Per tant, les disposicions contingudes en l’esmentat acord s’apliquen als contractes i relacions laborals de durada determinada celebrats pels òrgans de l’Administració i altres entitats del sector públic. No obstant això, el tribunal ha precisat que la seua decisió no afecta els professors nomenats quan el curs escolar ja ha avançat per períodes inferiors a la durada d’aquest. Segons la nota del TS, la sentència recull la "reiterada i uniforme" doctrina del Tribunal de Justícia de la UE.

tracking