SEGRE

EDUCACIó

Despunten els joves titulats en ESO que no volen continuar estudiant

Despunten els joves titulats en ESO que no volen continuar estudiant

Despunten els joves titulats en ESO que no volen continuar estudiantEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La taxa de joves entre 18 i 24 anys que posseeixen el títol d'Educació Obligatoria Secundària (ESO) però no volien continuar estudiant va arribar a ser del 71% el 2002 i va baixar a prop del 50 % el 2014, però ara la dada està despuntant i el 2017 va assolir gairebé el 60%.

Així ho alerta l’informe "Fracàs escolar i abandó educatiu primerenc" de la Federació de l’Ensenyament de CCOO, en el qual es destaca que, "com abans de la crisi, està despuntant el col·lectiu dels qui amb títol no volen continuar estudiant".

Francisco García, secretari general de l’Ensenyament de CCOO, ha demanat les autoritats educatives que prenguin "molt seriosament" la recerca de fórmules per retenir l’alumnat en el sistema educatiu, malgrat que hagi anat baixant el percentatge de l’abandó educatiu primerenc en els últims anys (el 2017 era del 18,3 % de la població i el 2008 ascendia el 31,7 %).

García ha comentat que l’abandó dels estudis dels joves és "un problema endèmic, persistent, profund, que no acaba de resoldre’s a Espanya i ens separa dels països del nostre entorn".

CCOO concreta, amb dades de l'Enquesta de Població Activa, en al voltant de 585.000 joves els que es troben en situació d’abandó educatiu primerenc (entre 18 i 24 anys), i per a ells s’hauria d’incrementar la informació i l’orientació amb l’objectiu d’oferir-los ensenyaments més propers als seus interessos.

El cost per curs perquè tornessin aquests joves a estudiar el calcula CCOO en 3.180 milions d’euros, "menys de la meitat de les retallades educatives en despesa pública educativa".

Aquest sindicat ha demanat al Ministeri d’Educació modificacions pressupostàries, per exemple, portar l’equivalent a les desgravacions fiscals per a finançament a uniformes a centres privats o classes d’engonals cap a mesures contra l’abandó educatiu.

"Esperem un canvi de rumb i gestos" de la nova ministra, Isabel Celaá, ha confiat García, que ha afegit: "el gran repte passa pels ensenyaments de la Formació Professional".

L’informe de CCOO assenyala així mateix que les "altes taxes" d’abandó educatiu primerenc afecten més els immigrants i els qui han estudiat en centres públics.

D’altra banda, García ha explicat que la Lomce ha provocat una taxa de repetició més gran perquè es repeteix per curs i no per cicle i "al final es provocarà més abandó educatiu aviat".

La repetició, segons aquest treball, fa que un de cada tres alumnes no sigui en quart de l’ESO a l’edat que li correspon, és a dir, 15 anys a l’inici; "això dissuadeix l’alumnat a continuar estudiant", han asseverat.

Ha proposat currículums menys acadèmics i més professors de suport per evitar la repetició.

Robust també ha considerat que la Formación Profesional Básica, també inclosa com una nova mesura en la Lomce, "no està sent eficaç" contra l’abandó educatiu ja que no està atraient l’alumnat.

CCOO ha advocat també per mesures perquè els majors de 21 anys tornin a estudiar, per exemple, incrementant les places per a "ensenyament es segona oportunitat" amb horaris vespertins i compatibles amb la feina".

"Són mesures barates i molt eficaces", ha afirmat el responsable del Gabinet d’Estudis de CCOO, Miguel Recio, que ha apuntat que en els últims anys s’han anat reduint les diferències per comunitats autònomes quant a l’abandó educatiu primerenc.

tracking