SEGRE

SANITAT ATENCIÓ PRIMÀRIA

Els CAP envien 39.000 SMS a usuaris per recordar visites i evitar que se les saltin

L’any passat, quan es va iniciar aquest servei, que actualment s’utilitza a tots els ambulatoris de la regió de Lleida, malgrat que no tot el personal sanitari || Els pacients han de firmar un e-consentiment

Imatge d’arxiu d’una consulta en un CAP i exemple d’un SMS de recordatori rebut aquest mes.

Imatge d’arxiu d’una consulta en un CAP i exemple d’un SMS de recordatori rebut aquest mes.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Centres d’Atenció Primària (CAP) de la regió sanitària de Lleida van enviar l’any passat 39.000 missatges de text (SMS) als telèfons mòbils de les persones que havien demanat visita al metge o a la infermera, amb l’objectiu de reduir l’absentisme. Francesc Mayench, responsable de l’àrea de Gestió Administrativa de Primària, va indicar que a començaments del 2017 van començar a activar aquest servei centrant-se en les consultes que concentren un major nombre d’usuaris que demanen visita i després no es presenten, i va afegir que actualment en tots els CAP s’utilitza aquest sistema de recordatori, encara que no el fa servir tota la plantilla. Va subratllar que han constatat que aquesta mesura aconsegueix reduir l’absentisme dels pacients i que els que s’adonen al rebre l’avís que no podran acudir a la visita, truquin per anul·lar-la. “És una manera de no perdre recursos, perquè d’aquesta manera una persona que necessita una visita no ha d’esperar”, va remarcar. Va assenyalar que a l’any es programen gairebé dos milions de visites i que el 2017 no van acudir un 7,5%, quan un any abans el percentatge era del vuit per cent.

Mayench va detallar que l’utilitzen el 55% dels metges, el 60% del personal d’infermeria i un 50% de pediatres. En números absoluts, va afegir que hi ha 500 agendes de metges incorporats a aquesta mesura (un mateix facultatiu pot tenir dos agendes si visita en dos centres, per exemple), 615 d’infermeria i 117 de pediatres, i va ressaltar que progressivament incorporaran a tots el personal sanitari. No obstant, va apuntar que per poder rebre els SMS de recordatori els pacients han d’haver firmat un e-consentiment que autoritza l’Institut Català de la Salut a avisar-los per aquesta via de la seua pròxima visita. Així mateix, va apuntar que estan treballant per incoporar l’avís per SMS per a persones que han de passar controls periòdics que requereixen les extraccions de sang i entrega de mostres d’orina.

Aquest sistema d’avís per missatge de text ja es va iniciar fa uns anys per recordar visites a Dermatologia i Otorinolaringologia de l’Arnau de Vilanova, per exemple, així com a especialitats del Santa Maria, Mollerussa, Balaguer, Tàrrega i Cervera.

Prova de compactar horari en alguns CAP, com fa Lleida a l’estiu

Un grup de CAP iniciarà a final d’any una prova pilot per impulsar la reforma horària en l’àmbit sanitari, en una experiència a què ha mostrat el seu suport la consellera de Salut, Alba Vergés.

El secretari general de Metges de Catalunya i el d’Acció Sindical, Josep Maria Puig i David Arribas, respectivament, així ho van indicar ahir en el marc de la Jornada Reforma Horària i Salut, impulsada pel sindicat i el promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària, Fabián Mohedano. La idea és compactar l’horari del personal mèdic i d’infermeria i deixar les hores de 17 a 20 per a l’atenció d’urgències, per exemple. Aquesta iniciativa es troba en fase d’estudi i encara es desconeixen els horaris i nombre de CAP, encara que Arribas va recordar que a Lleida els ambulatoris ja funcionen amb jornada compactada durant els mesos d’estiu, i les persones que requereixen atenció fora d’horari poden acudir al CUAP de Prat de la Riba. Igual que Mohedano, Arribas va insistir en la necessitat de trobar un equilibri entre salut i confort. “La gent creu que com més hores obertes, més salut, però potser el que estem oferint és més confort”, va assenyalar.

Tots dos van defensar que els indicadors de salut no decreixen per aplicar la reforma horària i Mohedano va destacar la necessitat de comptar amb treballs més flexibles que permetin anar al metge al matí.

Imatge d’arxiu d’una consulta en un CAP i exemple d’un SMS de recordatori rebut aquest mes.

Imatge d’arxiu d’una consulta en un CAP i exemple d’un SMS de recordatori rebut aquest mes.SEGRE

tracking