SEGRE

EDUCACIÓ PROVES D?ACCÉS A LA UNIVERSITAT

Selectivitat en llengua aranesa i alumnes en dejú

Ahir es van acabar les Proves d’Accés a la Universitat per a 1.868 lleidatans en una edició atípica en la qual una jove d’Arties va fer, per primera vegada, els exàmens en aranès. La selectivitat ha coincidit amb els últims dies del Ramadà, cosa que va obligar els estudiants musulmans a fer les proves en dejuni i canviar els seus horaris.

Lourdes Bruna, després d’acabar les proves de selectivitat.

Lourdes Bruna, després d’acabar les proves de selectivitat.S.C.D.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una pregunta sobre la importància de Lleida a la guerra civil entre Juli Cèsar i Pompeu a l’examen de Llatí va posar el colofó a l’últim dia de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), que van acabar ahir per a 1.868 lleidatans en un any marcat per la presència de l’aranès en els exàmens per primera vegada. Els estudiants van afrontar l’últim dia de les proves amb els habituals nervis i ganes d’acabar. Per als estudiants musulmans, la selectivitat va coincidir amb els últims dies del Ramadà, que acaba avui. “Crec que he compaginat bé quadrar horaris d’estudi i de dejuni, hauria estat pitjor que la sele hagués coincidit amb l’inici del Ramadà i, per sort, no ha estat així”, explica Zahia Aliouat, una estudiant del Màrius Torres que aspira a entrar a Infermeria o Nutrició. “En general m’ha anat pitjor del que esperava, els nervis, la falta de temps en algunes proves i l’angoixa de pensar el que t’hi estàs jugant m’han col·lapsat una mica”, explica Aliouat, que al principi es va plantejar trencar el dejuni aquests dies. “Ho vaig descartar perquè no m’influeix gaire mentalment, només lamento que em fa desquadrar una mica els meus horaris habituals; a més, considero aquests dies com una expiació espiritual dels meus pecats, i m’agrada molt l’ambient familiar que hi ha aquests dies a casa”, va assegurar.

Un cas semblant és el d’Ilyass Mahdiyan, un altre estudiant del Màrius Torres el somni del qual és poder fer el grau d’Informàtica i ADE a Lleida. “Estic acostumat a ser celebrat el Ramadà; de fet, vaig començar a preparar la selectivitat al cap de pocs dies del seu inici i els exàmens m’han anat bé, he fet proves més difícils a l’institut”, assegura Ilyass, que segueix aquesta tradició des dels 14 anys. “Ho vaig començar per voluntat pròpia i aquests dies d’exàmens me n’anava a adormir a mitja tarda, em despertava a les 4 del matí per menjar tot el que podia i tornava a dormir per estar fresc a primera hora. És molt important el descans perquè aquests dies d’estudi el cansament es deixa notar poques hores. És cert que els primers dies del Ramadà són més durs però, per sort, la selectivitat ha coincidit amb la fase final”, destaca Ilyass.

tracking