SEGRE

GOVERN CENTRAL NOMENAMENT

El progressista Dolz, exfiscal en cap de Lleida, número 2 a Justícia

Va destapar fraus a la duana i va intentar imputar José Blanco

Manuel Jesús Dolz, exfiscal en cap de Lleida i número 2 de Justícia.

Manuel Jesús Dolz, exfiscal en cap de Lleida i número 2 de Justícia.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El progressista Manuel Jesús Dolz, fiscal en cap de Lleida entre els anys 1990 i 1995, va ser nomenat ahir secretari d’Estat de Justícia i es va convertir en el número dos del ministeri que dirigeix Dolores Delgado. Tant Dolz com Delgado, bons amics, pertanyen a la Unió Progressista de Fiscals. Dolz va organitzar a Lleida als anys noranta un congrés de diverses jornades d’aquesta associació, que es va portar a terme a l’Institut d’Estudis Ilerdencs. En aquells moments, el principal motiu de debat era l’elaboració de l’anomenat Codi Penal de la democràcia, que es va aprovar el 1995, just l’any en què Dolz va finalitzar la seua estada a Lleida.

En els cinc anys que va estar a Ponent va combatre la corrupció i el frau a la duana de la Farga de Moles amb diverses operacions contra el pagament de suborns a agents i a funcionaris del lloc fronterer. Nascut el 1954 a Almeria, es va formar a la Universitat de València. A Lleida va exercir per primera vegada de fiscal en cap. Després va ser nomenat fiscal coordinador de Menors de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, un càrrec que va exercir durant una dècada, fins que el 2005 es va incorporar al Tribunal Suprem com a Adjunt al Fiscal de Sala de Menors. Actualment exercia a la Sala Penal de l’alt tribunal. El mes de març del 2013 va adquirir certa notorietat en els mitjans de comunicació estatals després de demanar que es processés i es portés a la banqueta l’exministre socialista José Blanco per un suposat delicte de tràfic d’influències, relacionat amb les seues gestions per a l’obtenció per l’empresa Azkar d’una llicència per instal·lar un magatzem pròxim a l’aeroport barceloní del Prat. Malgrat que el jutge d’instrucció de la causa, José Ramón Soriano, va dictar un acte en el qual deia que veia indicis per jutjar l’exmandatari socialista pels càrrecs que li imputava Dolz, la Sala Penal del Tribunal Suprem no va apreciar que hi hagués proves suficients de la consumació del delicte i l’assumpte va ser finalment arxivat mesos després.

Dolz va destacar en els seus anys a Lleida per la lluita contra la corrupció a la duana de la Farga de Moles

Dolz va ser substituït a Lleida el 1995 per Martín Rodríguez Sol, que va estar al capdavant de la Fiscalia lleidatana durant més de deu anys i després va ser nomenat fiscal en cap de Catalunya. A Rodríguez Sol el va substituir en la direcció de la Fiscalia lleidatana el 2006 l’actual fiscal en cap, Juan Boné, que fa tretze anys que ostenta el càrrec.

tracking