SEGRE

TRIBUNALS PRODUCTES FINANCERS

Condemnen un banc a tornar 44.942 € a una parella desnonada

El jutge diu que els interessos de demora que va cobrar l’entitat eren abusius || Aplica una sentència europea que diu que cal analitzar d’ofici si hi ha abusos

Vista de l’edifici judicial del Canyeret.

Vista de l’edifici judicial del Canyeret.SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat de primera instància número 8 de Lleida ha condemnat el Banc Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) a tornar 44.942 euros a una parella que va desnonar per l’impagament de la hipoteca de la casa al considerar el jutge que els interessos de demora que havia cobrat l’entitat eren abusius. Aquests interessos són el percentatge addicional que es cobra sobre les quotes impagades d’un préstec i proporcionalment als dies de retard en el pagament.

El BBVA va presentar una demanda executiva contra la parella en relació amb l’impagament d’una hipoteca per a la construcció d’un habitatge. Els clients, representats pel lletrat Xavier Prats de Prats Advocats, s’hi van oposar al·legant “l’abusivitat del tipus d’interès de demora aplicat” corresponent a dos anys (2015 i 2016), per la qual cosa el jutge va obrir una peça separada i ho va analitzar basant-se en la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que estableix que s’ha d’analitzar d’ofici l’existència de clàusules abusives.

El TJUE estableix que s’ha d’analitzar d’ofici l’existència de clàusules abusives als contractes

En aquest cas en concret, el contracte fixava un tipus d’interès de demora consistent a afegir 10 punts percentuals al tipus d’interès aplicable. El jutge considera que aplicar aquesta xifra “resulta desproporcionat” i “no justificat”. També afegeix que “l’esmentada clàusula implica, en perjudici del consumidor, un desequilibri important dels drets i obligacions de les parts, en tant que estableix una indemnització desproporcionadament alta al consumidor que no compleixi les seues obligacions de pagament”. I en aquest cas, al contracte, sempre segons la sentència, hi ha d’haver una “protecció als consumidors”. Per tot plegat, el jutge determina que “procedeix l’apreciació del caràcter abusiu i per tant nul del tipus d’interès de demora de la clàusula consistent a afegir 10 punts percentuals al tipus d’interès vigent”, per la qual cosa anul·la aquesta clàusula i dóna la raó a la parella que va ser desnonada.

Exigeixen la llei d’habitatge català després del suïcidi de Cornellà

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va declarar ahir que els instruments de la Generalitat de catalunya per fer front als desnonaments són insuficients i va reclamar al Govern central que reactivi la llei catalana d’habitatge: “Exigim que s’aixequi la suspensió que va fer el Govern del Partit Popular”. Calvet va detallar a RAC1 que es tracta d’un article de la llei 4/2016 “que obliga les entitats financeres i les grans forquilles d’habitatge a oferir solucions de reallotjament abans d’executar un desnonament”. En relació amb el cas d’un home que aquesta setmana es va suïcidar quan estava sent desnonat a Cornellà de Llobregat, Calvet va afirmar que si hagués estat vigent l’article suspès “segurament” hi hauria hagut més solucions davant de la situació.

tracking