SEGRE

SERVEIS PLAGUES

'Guerra' contra els mosquits amb 20 trampes i controls en 2.000 embornals de la ciutat

La Paeria contracta enguany una empresa per reduir la presència d’aquests insectes i evitar queixes

Un control en un embornal de la ciutat i, a la dreta, el moment de la col·locació d’una de les trampes per capturar mosquits.

Un control en un embornal de la ciutat i, a la dreta, el moment de la col·locació d’una de les trampes per capturar mosquits.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’arribada del bon temps acostuma a anar acompanyada de queixes per la proliferació de mosquits, sobretot en barris propers al riu Segre. Per això, la Paeria ha declarat la guerra a aquests molestos insectes amb vint trampes instal·lades en diferents punts, per monitorar i controlar la població. “Ens serveix per saber quines zones són les més crítiques”, explica Oriol Graus, director tècnic de Raesgra Biojuneda, empresa adjudicatària del control i eliminació de mosquits. És el primer any que el consistori licita aquest servei i té censats dos mil embornals i zones amb especial presència d’aquests insectes. “A partir d’un registre històric que ens va facilitar l’ajuntament fem els tractaments, tant en embornals com amb trampes”, diu Graus.

“Als embornals detectem larves i per eliminar-les hi apliquem un producte natural i biològic. Posteriorment, a la següent revisió de l’embornal, agafem una mostra d’aigua per veure si hi ha més larves i tornem a tirar el producte”, relata. Pel que fa a les trampes, afirma que les que capturen més exemplars determinen les zones amb més presència.

L’adjudicatària afirma que ara per ara no ha detectat mosquits tigre però sí larves de mosca negra

“Hi ha dos tipus de trampes: les que capturen mosquits adults en general i les que atreuen únicament les femelles, per saber el tipus de mosquits als quals ens enfrontem i conèixer-ne les característiques. En els dos casos utilitzem com a esquer un component químic que imita l’olor de la pell humana”, explica. Així mateix, apunta que algunes de les àrees de la ciutat en les quals és més comú trobar mosquits són el parc de la Mitjana, el curs del riu i “les zones on hi ha més concentració de gent”.

L’empresa indica que per ara no ha trobat rastre de mosquits tigre. “És cert que els busquem des de fa temps, però a Lleida ciutat podem dir que no els hem detectat. L’any passat vam rebre cinquanta avisos de trucades de picades de mosquit tigre i cap ho era, però estem a l’expectativa”, remarca Graus. Quant a la mosca negra, assegura que ja han trobat “alguna larva” a la zona del riu i no descarten que aparegui aquest estiu. En tot cas, assenyala que fa més d’un mes que realitzen inspeccions d’embornals i altres punts i augura un estiu “amb molts mosquits”.

Un control en un embornal de la ciutat i, a la dreta, el moment de la col·locació d’una de les trampes per capturar mosquits.

Un control en un embornal de la ciutat i, a la dreta, el moment de la col·locació d’una de les trampes per capturar mosquits.ÒSCAR MIRÓN

tracking