SEGRE

POLICIA SEGURETAT

Els Mossos ja utilitzen pistoles Taser, que immobilitzen amb descàrregues

Els Mossos utilitzen des d’ahir pistoles elèctriques Taser, conegudes com a dispositius conductors d’energia, que immobilitzen sospitosos amb descàrregues. A Lleida arribaran aquest estiu i n’hi haurà una a cada comissaria. La utilització es farà amb una càmera personal que gravarà l’actuació. Els agents portaran també un desfibril·lador.

La pistola té dos cartutxos d'un sol ús.

La pistola té dos cartutxos d'un sol ús.Mossos d'Esquadra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra compten des d’ahir amb pistoles elèctriques Taser com a nova eina policial. Aquestes pistoles immobilitzen un sospitós amb descàrregues elèctriques i es plantegen com una alternativa a l’ús de les armes de foc, d’efectes molt més devastadors. Les primeres han arribat a les comissàries de Girona, Blanes i Figueres i la previsió és que durant l’estiu les tinguin a tot el territori català. Concretament, hi ha 120 pistoles elèctriques, de les quals n’hi haurà una a cada comissaria. La resta serà per a les unitats especials com els ARRO (Àrees Regionals de Recursos Operatius). D’aquesta forma, a les comarques de Lleida se’n destinaran unes quinze tenint en compte que hi ha dotze comissaries: Lleida, Mollerussa, Balaguer, les Borges Blanques, Tàrrega, Cervera, Ponts, Solsona, la Seu d’Urgell, Vielha, Tremp i el Pont de Suert. S’estima que arribaran a Ponent a partir del 31 d’agost.

Dades

  • 120 PISTOLES ELÈCTRIQUES. N’han adquirit 120 unitats i la previsió és que hi hagi un dispositiu per comissaria (90). La resta serà per a grups especialitzats. 
  • 12 COMISSARIES A LLEIDA. Cada comissaria tindrà una pistola. A Lleida n’hi ha una dotzena (Borges, Mollerussa, Balaguer, Vielha, Seu i Tàrrega, entre d’altres). 
  • 1 CAP DE TORN. La portarà el cap de torn de Seguretat Ciutadana. També en tindran les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO). 
  • 5 SEGONS. La descàrrega serà de curta durada, segons els Mossos d’Esquadra. S’ha programat per a un màxim de cinc segons.

El director general dels Mossos, Andreu Martínez, va explicar que el seu ús serà “proporcional, congruent i adequat a cada situació”. També va recordar que s’ha fet “una anàlisi interna molt exhaustiva en els més de quatre anys de feina”, amb un debat al Parlament que va generar controvèrsia. Les pistoles Taser s’utilitzaran només si les mesures de mediació no han donat cap resultat positiu, o en casos en què per la situació d’extrema necessitat i gravetat sigui aconsellable una actuació ràpida per intentar evitar mals majors i irreparables. A més, aniran acompanyades d’una càmera d’enregistrament i s’haurà de tenir a l’abast un desfibril·lador.

El director de Mossos va destacar que l’ús serà “proporcional, congruent i adequat a cada situació”

En aquest sentit, el sindicat de Mossos SME considera que tenir-ne una de sola per comissaria és “insuficient”, de manera que reclama que hi hagi un d’aquests dispositius per a cada patrulla, seguint la següent màxima: “Un policia, una armilla; dos policies, una Taser.”

LES CLAUS

  • Quin efecte tenen? Amb una potència de 50.000 volts, amb la descàrrega s’interromp les instruccions que el cervell dóna al sistema nerviós i a la musculatura i implica que la persona es paralitzi i perdi l’equilibri. Mossos insisteixen que els informes mèdics no han indicat que suposi un risc directe per al cor. 
  • Gravació i desfibril·lador. Les Taser van acompanyades d’una càmera per gravar l’actuació i un desfibril·lador. 
  • 1.600 agents formats. L’Escola de Policia de Catalunya (ECP) ha impartit el curs de formació de les Taser des del setembre del 2017 a més de 1.600 agents. 
  • Policies locals. Les policies locals ja en tenen. En el cas de la Guàrdia Urbana de Lleida, de moment no s’ho plantegen. 

Entitats de drets humans critiquen “el seu potencial lesiu” La utilització de les pistoles elèctriques ha estat criticada per diverses entitats. Ahir mateix, per exemple, el Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irídia va demanar que es publiqui la instrucció que regula l’ús de les pistoles elèctriques Taser als Mossos d’Esquadra. “Quan es fa anar una pistola elèctrica, no se sap si la persona contra la qual s’utilitzarà està embarassada, té una cardiopatia o ha fet un ús abusiu de drogues, i en tots aquests casos se’n desaconsella l’ús”, va manifestar l’entitat. Irídia va mostrar el rebuig a la pistola Taser “pel seu potencial lesiu i el fet que no és necessària”. Aquesta entitat va advertir que n’analitzaran la implantació i vigilaran qualsevol vulneració de drets. Policies de molts països fan anar aquestes pistoles, a les quals s’atribueixen diverses morts, entre les quals la de l’exjugador de la Reial Societat Dalian Atkinson en un incident al Regne Unit. Informes forenses afirmen que la taxa de mortalitat de les Taser és d’un 1,4 per cent i la de les armes de foc, d’un 49 per cent.

tracking