SEGRE

DISCIPLINA URBANÍSTICA NORMATIVA

La Paeria tramita 10.000 euros a la setmana en multes per infraccions urbanístiques

L’import global de l’any passat va ser de 524.573 €, el triple del que havia pressupostat inicialment || La xifra ha augmentat de manera exponencial des dels només 43.032 euros tramitats l’any 2011

El titular d’aquest edifici acumula ja quatre multes per incomplir ordres d’execució municipals.

El titular d’aquest edifici acumula ja quatre multes per incomplir ordres d’execució municipals.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Paeria tramita a la setmana una mitjana d’uns deu mil euros en multes en concepte de disciplina urbanística. Es tracta de sancions a titulars d’edificis en mal estat o solars descurats, per haver executat obres sense permís o que no s’ajusten a la llicència, per incomplir ordres d’execució o per qualsevol altra infracció de la normativa urbanística municipal. Segons dades de la liquidació del pressupost de l’any passat, l’ajuntament va tramitar per aquesta raó 524.573,27 euros, la qual cosa suposa un 237% més de l’import previst inicialment, que era de 175.000. No obstant, el percentatge de recaptació efectiva no arriba ni tan sols al cinquanta per cent (284.015,54 euros).

En tot cas, les multes per disciplina urbanística s’han incrementat exponencialment en els últims anys. Per exemple, el 2011 el consistori va tramitar només 43.032 euros en sancions per aquest concepte, xifra que l’any següent va augmentar a 57.393, així progressivament fins als 390.000 de l’any 2016 i els 524.573 del 2017, xifra rècord de moment.

Moltes de les sancions per disciplina urbanística van directament lligades a les inspeccions d’edificis (ITE) i revisions d’immobles en estat d’abandonament o deteriorats pel pas del temps, que es tradueixen en ordres d’execució d’obres i en multes, en cas de no acatar-les els propietaris. De fet, en alguns casos s’acumulen diverses sancions, com és el cas dels edificis dels números 22 i 24 de Sant Martí, amb quatre multes, l’última de 2.500 €, per no arreglar-lo després d’haver estat saquejat.

El consistori imposa també sancions per infraccions de les ordenances. La liquidació del pressupost xifra en 304.334,54 € l’import tramitat el 2017, menys dels 410.000 previstos, i els ingressos reals es van quedar en 135.57 euros.

Ajuts per rehabilitar edificis als nuclis antics

La junta de govern local va aprovar ahir obrir la convocatòria d’ajuts Rehab Plus a la rehabilitació d’edificis del Centre Històric i els nuclis antics de Magraners, la Bordeta, Cappont, Secà de Sant Pere, Balàfia, Pardinyes i la Mariola. La dotació és de 132.000 euros i el termini per sol·licitar-les és d’un mes.

Els ajuts es destinaran a finançar obres de conservació, manteniment, rehabilitació i adequació funcional d’immobles per millorar-ne les condicions de seguretat. També són objecte de la subvenció les actuacions per reparar deficiències detectades en inspeccions tècniques, al certificat de seguretat previst en l’ordenança de seguretat del Barri Antic o en ordres d’execució per raons d’urgència.

Les obres han d’estar acabades i els edificis han de tenir una antiguitat de quaranta-cinc anys (excepte en els casos d’urgència). L’any 2017, l’ajuntament va rebre 18 sol·licituds.

tracking