SEGRE

SANITAT ATENCIÓ

Metges de família denuncien la falta de substituts durant les vacances

Afirmen que la pressió assistencial cada vegada és més gran, especialment en zones rurals || Destaquen que a part de les visites han d’atendre consultes per internet

Imatge d’arxiu d’una protesta d’infermers per exigir més pressupost i personal.

Imatge d’arxiu d’una protesta d’infermers per exigir més pressupost i personal.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Representants de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) de Lleida denuncien la falta de substituts durant les vacances i en èpoques amb una alta pressió assistencial, com quan hi ha epidèmia de grip. “A més, el problema s’agreuja als CAP de les zones rurals, lluny de Lleida capital”, va assenyalar Mònica Solanes, membre de la junta lleidatana de Camfic.

Solanes va manifestar que el principal perfil d’usuari de l’Atenció Primària és la gent gran. “El volum cada vegada és més gran, però el nombre de metges no augmenta”, va assenyalar. En aquest sentit, també va denunciar que cada vegada disminueixin més les places de MIR de medicina familiar a l’Estat. “En els últims vint-i-dos anys, hem passat de tenir un 42 per cent de places a un 22%”, va detallar. A nivell europeu, la mitjana de metges per cada 10.000 habitants és de 9,7; a Espanya, 7,6; i a Catalunya, del 7,2. Solanes va afegir que a la falta de substituts, se li suma la feina que tenen els metges amb les visites i consultes per telèfon i per internet. “El facultatiu ha de dedicar més temps, a més de les visites, a atendre les consultes virtuals”, va apuntar. A aquesta denúncia de la Camfic, se n’ha sumat una altra de la Societat Catalana de Pediatria, que també lamenta la falta d’aquests especialistes en els períodes de vacances, per la qual cosa considera que han d’augmentar més les places de MIR per revertir la situació, va explicar el president de la Societat, Valentí Pineda. Aquest estiu, el dispositiu estival del departament de Salut preveu la contractació de 24 metges i 24 infermers als CAP de Ponent, que es concentraran als d’Alcarràs, Alfarràs-Almenar, Pla d’Urgell, Seròs, Lleida i Almacelles, ja que en aquestes zones l’activitat es manté a causa de la campanya de la fruita.

Tancaments de llits

D’altra banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, va negar ahir que aquest departament tingui previst tancar aproximadament 2.500 llits hospitalaris a l’estiu, i va assegurar que, si hi ha un descens d’aquest nombre, és perquè durant el període estival baixen les intervencions quirúrgiques. Ho va dir en rèplica a una intervenció del diputat lleidatà de Cs Jorge Soler, que li va advertir que “tancar llits no és la solució, sinó revertir les retallades”. Així mateix, el Parlament va aprovar ahir la moció presentada per Cs que insta el Govern a desplegar el dispositiu d’estiu del sistema sanitari.

Llistes d’espera de set dies als ambulatoris de la capital L’espera per ser visitat pel metge de capçalera a la majoria de Centres d’Atenció Primària (CAP) de Lleida ciutat era ahir d’una setmana. Pel que fa a estius anteriors, les esperes per rebre atenció als ambulatoris havien arribat a ser de diverses setmanes a causa de la reducció del personal per vacances. En aquests casos, el departament de Salut aconsella que si el pacient no pot esperar tant, vagi al CAP per la via d’urgències. Tanmateix, malgrat que l’espera habitual continuï sent de set dies, el Parlament de Catalunya ha instat en dos ocasions el Govern a proposta del PSC, el mes de febrer del 2016 i l’abril del 2017, que hi hagi una espera màxima de quaranta-vuit hores als ambulatoris i l’obligació del Sistema Català de la Salut (CatSalut) d’oferir una alternativa en cas d’incompliment. Així mateix, els ambulatoris del pla de Lleida eren fa un any els segons més massificats de les set regions sanitàries de Catalunya, tant pel que fa a la mitjana de pacients adults per metge de família –situada en 1.382, al darrere dels 1.483 de Barcelona– com en la població infantil assignada per pediatre –de 1.298 nens, gairebé 150 pacients més que en el cas de la mitjana catalana–.

tracking