SEGRE

EDUCACIÓ CENTRES

L'Arxiu Històric acollirà més de 400 caixes de documents antics del Màrius Torres

Divendres es van desinfectar els papers i aquesta setmana s’han iniciat els tràmits per al trasllat || Les obres per ampliar el centre cap a l’antiga residència d’esportistes han accelerat el procés

Insòlita imatge d’un dels passadissos del Màrius Torres ple de caixes amb documentació.

Insòlita imatge d’un dels passadissos del Màrius Torres ple de caixes amb documentació.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Si el Barça és més que un club, el Màrius Torres és més que un institut. Té 175 anys d’història a l’esquena, per la qual cosa la documentació generada s’ha convertit ja en material per a l’Arxiu Històric de Lleida. Seguint el protocol habitual, divendres a la tarda es van desinfectar els documents més antics del centre relatius a expedients de professors i alumnes, i aquesta setmana s’han començat a guardar en caixes per efectuar el trasllat. L’arxivera Maria Jesús Llavero calcula que rebran més de 400 caixes, uns quaranta metres lineals de prestatgeria. “Estem molt emocionats perquè feia molt temps que esperàvem aquesta documentació.”

La directora del Màrius Torres, Celia Calvo, tenia sentiments enfrontats. “Racionalment, sabem que és el millor per a la preservació d’un material tan valuós, i que estarà a les millors mans, però emocionalment costa desprendre’s de part de la teua història, ens agradava molt que vinguessin exalumnes a consultar vells expedients i es mantingués el vincle.”

Però les obres per ampliar el centre cap a l’antiga residència d’estudiants ja han començat i calia traslladar la part de l’arxiu històric del centre que es conservava a secretaria. “Calia fer-ho per llei i ara era el moment, perquè havíem de deixar lliure la sala”, va afegir Calvo. És una primera fase del projecte. La segona inclou molta més documentació i més antiga, que ara es conserva íntegrament a la biblioteca de l’institut degà de Lleida, que des del 1978, fa ara 40 anys, porta el nom del poeta de La ciutat llunyana. “Encara que la major part de documents que rebrem són de després dels anys trenta, també hi ha papers del segle XIX. Es tracta d’un conjunt documental molt interessant”, va sentenciar Llavero.

Entre els milers d’expedients que ara es traslladaran a l’Arxiu Històric hi ha les notes d’alumnes il·lustres, com Josep Borrell, actualment ministre d’Exteriors, per citar un exemple dels milers d’estudiants que han passat pel Màrius Torres. Tota aquesta documentació es podrà consultar “amb les restriccions que imposa la llei de protecció de dades”.

Insòlita imatge d’un dels passadissos del Màrius Torres ple de caixes amb documentació.

Insòlita imatge d’un dels passadissos del Màrius Torres ple de caixes amb documentació.LLEONARD DELSHAMS

tracking