SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemnen Salut a pagar 134.444 € a una embarassada que va perdre la filla

El Jutjat de Primera Instància número 22 de Barcelona ha condemnat l’Institut Català de la Salut a indemnitzar amb 134.444 euros una parella lleidatana per “mala pràctica professional” de l’hospital Arnau de Vilanova per retardar-se en la pràctica d’una cesària d’urgència a la dona, que va causar la mort de la seua filla a les 37 setmanes d’embaràs. E.S.G., que tenia diagnosticat un embaràs qualificat d’alt risc, va acudir a Urgències de l’hospital el 14 de juliol del 2015 al detectar una pujada de tensió i una disminució dels moviments del fetus.

Vista de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Vista de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Després de ser examinada i practicar-li les corresponents proves, va ser donada d’alta, segons la sentència. L’endemà, va acudir al centre per a un control d’Endocrinologia i, malgrat que van certificar que presentava signes de preeclàmpsia, amb tensió arterial per sobre de 140 (com constava al full d’assistència del dia anterior), se li va donar l’alta i “se la va enviar a domicili de forma precipitada i no ajustada a protocols”. No va ser fins al 16 de juliol, quan, després de practicar-li una cardiotocografia, van percebre que el cor del fetus no bategava.

La ginecòloga li va practicar una ecografia dos hores després i, al continuar sense percebre cap moviment, la van derivar a Urgències per induir-li un part d’emergència, encara que ja res no es va poder fer per salvar la nena. El 19 de juliol va donar a llum. El jutjat dóna la raó als denunciants a l’establir que, quan es van detectar anomalies en la primera visita, s’hauria d’haver procedit a l’ingrés de la pacient, per la qual cosa considera que es va incórrer en una “mala pràctica professional”. Segons la jutge, si s’hagués pres en consideració els greus símptomes i els indicadors de complicació que la pacient presentava el dia 15, es podria haver salvat la nena. “El fetus era viu i s’hauria hagut d’actuar per ponderar aquest benestar fetal”, afirma.

La mort del fetus, de 37 setmanes, podria haver-se evitat amb una cesària d’urgència, segons la jutge

“Estem satisfets perquè amb aquesta condemna s’ha demostrat que teníem raó i l’hospital no va actuar correctament”, van assegurar a aquest diari E.S.G. i R.S.V, la parella lleidatana que va perdre la seua esperada filla a les 37 setmanes d’embaràs i que han estat representats per Servicios Jurídicos Verdún. “Vam estar rebent tractaments de fertilitat durant molt de temps fins que finalment un dels embrions va fecundar. Tot i així, l’embaràs va ser catalogat d’alt risc perquè tinc diabetis i abans havia patit diversos avortaments”, explica la dona.

“Per tots aquests motius, sempre em van dir que quan tingués la tensió una mica alta acudís a Urgències però, una vegada allà, em van enviar a casa. Feia el que ells em deien”, assegura. Ara “ningú ens tornarà el que hem perdut però el que volem és que cap altra parella passi per una situació tan tràgica com la nostra”, lamenta. Reconeix que “ens ha costat molt aconseguir que la justícia ens donés la raó, cosa que també és un homenatge a la nostra petita en el seu tercer aniversari”.

En aquest sentit, agraeixen el suport rebut durant aquest temps tant per part del Servei de Suport al Dol de Ponent com per la plataforma per a les víctimes de negligències sanitàries, “que no passi més”.

I és que aquest, precisament, s’ha convertit en el lema d’una família que des de feia dos anys lluitava per demostrar que “va ser una cadena d’errors que es podrien haver previngut amb una millor atenció”. Ho diu la sentència: “El dia 15 s’hauria hagut de procedir d’una altra forma, és a dir, no obviant les dades objectives i remetent la pacient a l’obstetra, efectuant més proves.”

Per una altra banda, la sentència encara no és ferma i pot ser recorreguda davant de l’Audiència Provincial de Barcelona.

Vista de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Vista de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

tracking