SEGRE

URBANISME COMERÇ

Lleida perd 500 milions a l'any per 'fugues' de consumidors a Barcelona i a Saragossa

Un estudi encarregat per la Paeria veu clau la zona comercial del pla de l’estació, que tornaria 168 milions d’euros i generaria 3.000 llocs de treball || La ciutat només reté el 33 per cent de la despesa anual

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ciutat de Lleida perd un total de 497 milions d’euros a l’any per la fuga de consumidors lleidatans que compraran en ciutats com Barcelona o Saragossa, segons constata un estudi presentat ahir sobre l’impacte econòmic de nous equipaments comercials encarregat per la Paeria. Els responsables, el coordinador general d’Imse, Jordi Bailach, i el soci director de RBD, Roger Gaspa, van destacar que Lleida “és l’única capital de província sense un gran centre comercial”, per la qual cosa van assegurar que el projecte del pla de l’estació, que preveu una gran zona comercial de 60.000 metres quadrats “és clau per tornar 187 milions dels 500 que es perden i que es pot desenvolupar a curt termini”. També van afirmar que generaria 3.172 llocs de treball, 1.681 de directes i tindria 8,4 visites de milions a l’any.

 
   

Per la seua banda, l’alcalde, Àngel Ros, va assegurar que mantenen contactes amb Carrefour, entre d’altres, per instal·lar-se al centre comercial i que ha de reunir-se amb el ministre de Foment, José Luis Ábalos, per impulsar el pla de l’estació. També va assenyalar que el següent pas és la desafectació dels terrenys ferroviaris la zona on estarà situada la nova estació d’autobusos. A més, l’informe assenyala que Lleida només reté el 33 per cent de la despesa potencial de la seua zona d’influència i que és necessari enfortir la ciutat com a destinació de compres, cosa que permetria atreure els 500 milions que ara es perden i fins i tot s’arribaria a 622 milions amb el creixement demogràfic i la demanda prevista al POUM.

A part, l’estudi ha valorat la futura zona comercial de Torre Salses (SUR 42). Dimarts el Govern va donar llum verda a la modificació del pla parcial. Segons Gaspa, “els 55.000 m² de superfícies mitjanes van dirigits al públic que marxa a Barcelona o a Saragossa”. Amb tot, va assegurar que “tardarà anys a ocupar-se tota la superfície”. 

El comerç aposta per la digitalització La federació de comerç de Lleida (Fecom) va celebrar ahir a Torrefarrera la dinovena edició de l’Escola d’Estiu, en què van visitar l’empresa d’aquest municipi del Segrià ICG, especialitzada en tecnologia i comerç per debatre sobre la necessitat que els establiments apostin per la digitalització. La presidenta de la Fecom de Lleida, Maria Rosa Eritja, va explicar que ens trobem en “un moment en què el comerç ha d’estar obert a la digitalització, perquè és per aquí per on ens hem de moure”. A l’acte es va parlar dels eixos principals de la transformació digital, des de les botigues físiques fins a la interacció en línia amb els clients. A l’acte va assistir la directora general de Comerç de la Generalitat, Montserrat Vilalta, que va assenyalar que “ens trobem en un moment de canvis molt profunds vinculats al comportament del consumidor, la qual cosa fa que la digitalització sigui una necessitat i una oportunitat per a les empreses i el sector”. Així mateix, Vilalta va assegurar que el Govern compta amb línies de promoció per incentivar el comerç local i iniciatives per minimitzar els locals buits. La directora general va afirmar que la Generalitat treballa per millorar l’oferta comercial als petits municipis. Per la seua banda, Eritja va assenyalar que la Fecom i la Diputació també treballen en aquest sentit.

Àngel Ros i Rafel Peris van presentar l’informe al costat dels autors, Jordi Bailach i Roger Gaspa.

Àngel Ros i Rafel Peris van presentar l’informe al costat dels autors, Jordi Bailach i Roger Gaspa.LLEONARD DELSHAMS

Àngel Ros i Rafel Peris van presentar l’informe al costat dels autors, Jordi Bailach i Roger Gaspa.

Àngel Ros i Rafel Peris van presentar l’informe al costat dels autors, Jordi Bailach i Roger Gaspa.LLEONARD DELSHAMS

tracking