SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemna a pagar 150.000 € per no detectar l'Arnau un càncer a una dona

Un jutjat ha condemnat la companyia d’assegurances Zurich, com a responsable civil de l’ICS, a pagar 150.000 € a una veïna de Lleida a la qual l’hospital Arnau no va diagnosticar un càncer a la cama. Quan ho va fer, dos anys després que la dona anés al CAP de Bordeta-Magraners, ja tenia metàstasi a pulmons, pàncrees i altres òrgans.

Imatge d’arxiu de l’hospital Arnau de Vilanova.

Imatge d’arxiu de l’hospital Arnau de Vilanova.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sentència dóna compte d’una sèrie de negligències que van impedir que els metges de l’hospital Arnau de Vilanova detectessin que una veïna de Lleida que ara té cinquanta-tres anys patia un tumor cancerigen a una cama. Quan el centre sanitari li va diagnosticar el càncer, dos anys després que la dona anés al CAP de Bordeta-Magraners explicant que tenia un bony a una cama que li provocava dolor, la pacient ja tenia metàstasi a la mama, pàncrees, pulmons i altres òrgans. Per aquesta raó, la sentència, dictada pel jutjat de primera instància número 27 de Barcelona, condemna la companyia d’assegurances Zurich –que té concertada una pòlissa de responsabilitat civil general amb l’Institut Català la Salut (ICS), del qual depenen l’Arnau i el CAP de Bordeta Magraners– a pagar 150.000 euros a la dona. El cas l’ha tramitat un jutjat de Barcelona perquè quan la víctima va presentar la demanda l’havien derivat a l’hospital de Sant Pau.

dades

  • 150.000 EUROS. És la quantitat que haurà de pagar la companyia d’assegurances de l’ICS perquè l’Arnau va tardar dos anys a diagnosticar un càncer. 
  • 48 ANYS. És l’edat que tenia la pacient quan va anar al CAP de la Bordeta-Magraners per un bony que tenia a la cama. 
  • 53 ANYS. És l’edat que té actualment la dona, que se sotmet a un tractament de quimioteràpia al tenir metàstasi.
  • 134.444 EUROS. És la quantitat que ha de pagar Salut per una altra negligència a l’Arnau de Vilanova que s’ha conegut aquesta setmana

La veïna de Lleida va anar a l’associació El Defensor del Pacient quan va tenir coneixement que s’havien produït les negligències que van provocar l’error de diagnòstic. L’advocada Luisa Blanco Delgado, que va tramitar el cas per a El Defensor del Pacient, va presentar una demanda en què va al·legar que la veïna de Lleida pateix severes conseqüències del retard en el diagnòstic del càncer, que va iniciar els símptomes l’agost del 2012, quan la pacient, que llavors tenia quaranta-vuit anys, es va notar un bony a la cama. Malgrat que les proves (radiografia i ecografia) no oferien un diagnòstic, i que el radiòleg va aconsellar fer una ressonància magnètica, aquesta no es va fer fins al cap d’un any.

L’especialista en Anatomia Patològica va dir per error que es tractava d’un tumor benigne

Ja el 2013, i malgrat que les imatges de la ressonància magnètica confirmaven un important creixement del tumor i que tenia característiques de malignitat, no se li va fer la biòpsia i es va programar una cirurgia per extirpar-li a l’Arnau de Vilanova el mes d’abril del 2014, sense la derivació a un centre especialitzat. La sentència relata que se li va extreure el tumor en aquest centre sanitari lleidatà sense fer la resecció dels marges de seguretat.

La realitat de la greu malaltia que tenia la víctima no es va revelar fins que aquesta es va palpar una tumoració al pit mesos després de l’extirpació del bony a la cama. La biòpsia d’aquest tumor de mama va revelar que es tractava d’una metàstasi del condrosarcoma mesenquimàtic que es va notar dos anys abans a la cama. Estudis posteriors revelarien que la dona tenia a més metàstasi a pulmó i gluti. Actualment la pacient, que va ser derivada el mes de desembre del 2014 al centre de referència per a aquests tumors, l’hospital de Sant Pau de Barcelona, segueix en tractament amb quimioteràpia i té a més metàstasi al pàncrees.

LES CLAUS

  • Dolor. La pacient va anar l’agost del 2012 al CAP de Bordeta-Magraners al notar-se un bony a la cama que li causava dolor. 
  • Radiografia i ecografia. Aquestes proves no van servir per realitzar un diagnòstic i el radiòleg va aconsellar fer una ressonància magnètica. 
  • Ressonància. La ressonància no es va fer fins un any més tard i es va programar cirurgia per extirpar el tumor. 
  • Anatomia Patològica. L’especialista en Anatomia Patològica va dir que era d’un tumor benigne. En realitat era un condrosarcoma mesenquimàtic que va causar metàstasi a diversos òrgans. 
  • Sentència. La resolució d’un jutjat de Barcelona considera provades totes aquestes negligències mèdiques.

“Que la demanda serveixi almenys perquè aquests errors no es repeteixin” L’advocada Luisa Blanco va dir ahir a aquest diari que “el que li ha passat a la meua clienta no es pot rescabalar. No hi ha diners per reparar les terribles conseqüències dels errors mèdics que ha patit, però almenys la sentència servirà perquè quedi clar que aquests errors es van cometre, i esperem que ajudi a evitar que es tornin a produir i afectin altres persones”. Blanco va explicar que, tot i que la sentència no és ferma i hi cap un recurs d’apel·lació, té constància que l’Institut Català de la Salut no té intenció de recórrer-la. Segons es desprèn de la resolució, si ja va ser molt greu que els metges es retardessin gairebé dos anys a extirpar el tumor, quan aquest va ser analitzat hi va haver un altre error. En aquesta ocasió, l’especialista en Anatomia Patològica va informar incorrectament que es tractava d’un tumor benigne. Mesos més tard es va saber que en realitat era un condrosarcoma mesenquimàtic.

tracking