SEGRE

URBANISME MEDI AMBIENT

Objectiu: 'fer callar' els vehicles

El soroll del trànsit supera els límits a la carretera N-II al seu pas pels instituts || Més d’un 20 per cent de veïns suporta un excés de contaminació acústica

L’avinguda de l’Exèrcit, la més sorollosa.

L’avinguda de l’Exèrcit, la més sorollosa.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La principal causa de soroll a la ciutat és la que provoca el trànsit i les zones amb més contaminació acústica coincideixen amb les vies d’accés a la ciutat i la xarxa primària de circulació. De fet, la carretera dels instituts (l’avinguda de l’Exèrcit, des de la rotonda Leandre Cristòfol fins a la del passeig de Ronda) és la més exposada a nivells elevats de soroll, ja que hi transiten molts vehicles pesants. La Paeria ha elaborat un mapa acústic en què es detecten els punts que suporten més soroll, amb l’objectiu d’implantar mesures per rebaixar-lo. A més de l’avinguda de l’Exèrcit, també es veuen afectats Príncep de Viana, Alcalde Porqueres (nord), passeig de Ronda (sud), l’avinguda de les Garrigues, Balmes, Rovira Roure a l’altura de la rotonda d’avinguda de Pinyana i l’Ll-11. D’altra banda, hi ha vint-i-un equipaments sensibles que estan exposats a nivells de soroll superiors als recomanats: els instituts (Camp Escolar), l’escola Camps Elisis i els voltants de l’hospital Arnau de Vilanova. La Paeria va constatar així mateix que un 21 per cent dels veïns suporten excés de soroll de dia, que augmenta fins a un 25 per cent en horari nocturn.

El nou pla d’acció de la Paeria, aprovat aquest dimarts passat per la junta de govern local, intensificarà les desviacions del trànsit, a part de racionalitzar l’ús del vehicle privat i fomentar la mobilitat elèctrica. També preveu utilitzar paviments especials per reduir el soroll, pantalles acústiques, pacificar el trànsit i reduir la velocitat. D’altra banda, el mapa acústic destaca una contaminació acústica més elevada a les zones de lleure, com pubs i discoteques, per la qual cosa la Paeria vol reduir-lo.

Lleida és més silenciosa que Reus, Girona, Barcelona i altres ciutats

Al mapa acústic que ha elaborat l’ajuntament es desprèn que Lleida és més silenciosa que altres ciutats com Reus, Girona o Barcelona, per posar alguns exemples de municipis propers. Les principals actuacions que s’han portat a terme al llarg dels últims anys han estat el desenvolupament de mesures per a la reducció del soroll provinent del trànsit, com els controls de velocitat i la pacificació del trànsit amb zones trenta, el desplegament del carril bici i la incorporació d’autobusos híbrids.

tracking