SEGRE

SALUT ESTIU

L'Arnau de Vilanova tancarà 140 llits a l'agost però en reserva 30 per a emergències

Els hospitals del Pallars i de l’Aran no es veuran afectats i tindran el servei 100% operatiu || El sindicat Metges de Catalunya critica que l’horari reduït dels CAP col·lapsa Urgències

El tancament de llits es generalitza a tot Catalunya - El departament de Salut tancarà 1.285 llits durant aquest estiu als centres hospitalaris públics catalans. En concret, del total de 12.978 llits disponibles, mantindrà oberts el 90,1% de mit ...

El tancament de llits es generalitza a tot Catalunya - El departament de Salut tancarà 1.285 llits durant aquest estiu als centres hospitalaris públics catalans. En concret, del total de 12.978 llits disponibles, mantindrà oberts el 90,1% de mit ...LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hospital Arnau de Vilanova tancarà un total de 140 llits aquest agost, una trentena menys que el 2017 i en reservarà 30 més en funció de les necessitats del centre. Així ho va confirmar el sindicat Metges de Catalunya, que veu “raonable” la mesura, encara que demana més contractació per al servei d’Urgències. En aquest sentit, critica l’horari reduït que fan els dels centres d’atenció primària (CAP) a l’estiu perquè contribueix a col·lapsar el servei d’Urgències de l’hospital.

El tancament de llits per als mesos d’estiu és una mesura que el departament de Salut du a terme per fer front a la reducció de personal per vacances i a la menor activitat del servei quirúrgic. Aquest estiu mantindrà el tancament de gairebé un de cada quatre llits als hospitals de Lleida. Malgrat el canvi de conjuntura econòmica dels dos últims exercicis, la conselleria continua aplicant aquesta mesura que va començar per les retallades ara fa sis anys, per la qual cosa s’ha convertit en estructural. D’aquesta manera, al juliol l’Arnau manté tancats una quarantena de llits a què a l’agost s’afegiran un centenar més, ja que és quan hi ha menys activitat quirúrgica de tot l’any. Tot i així, el centre mantindrà una trentena de llits “en reserva” per a qualsevol incidència que impliqui un augment sobtat de pacients ingressats.

Des del sindicat Metges de Catalunya ho consideren “una xifra raonable. Són una trentena menys que l’any passat i és lògic que es faci a l’agost, que és quan hi ha menys activitat mèdica, a més, disposem de trenta llits més per planta que hem recuperat i que utilitzava fins ara l’hospital Santa Maria”, va dir José Ángel Montañés, portaveu del sindicat.

Respecte a l’Alt Pirineu i Aran, aquest estiu hi haurà tots els llits disponibles.

“El que ens preocupa a nosaltres, veritablement, són els col·lapses que poden produir-se a Urgències, ja que el fet que els CAP facin l’horari d’estiu entorpeix el ritme de treball d’aquesta àrea hospitalària”, va afegir. Montañés es refereix al fet que els CAP tanquin a les cinc de la tarda des del 25 de juny fins al 10 de setembre, la qual cosa preocupa el sindicat, ja que només està disponible el centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) de Prat de la Riba, que atén a la nit i els caps de setmana i l’hospital Arnau per atendre les emergències mèdiques.

“Molts dels pacients que acudeixen a Urgències de l’hospital a l’estiu podrien ser tractats als CAP”, va assegurar Montañés.

Paral·lelament, el sindicat va criticar la contractació extra que l’hospital ha fet per a l’àrea d’Urgències aquest estiu. “Només han contractat dos persones, una xifra que de poc serveix i que és totalment irreal tenint en compte el treball d’un dia normal a Urgències. Cal contractar com més aviat millor més gent”, va sentenciar Montañés.

tracking