SEGRE

OCUPACIÓ CAMPANYA DE LA FRUITA

La presència de temporers a la plaça l'Ereta causa indignació en els veïns

La presència de desenes de temporers que pernocten cada dia a la plaça l’Ereta indigna els veïns. Tot i que lamenten la seua situació, denuncien que causen molèsties i provoquen soroll durant la nit, per la qual cosa exigeixen a la Paeria una solució. Els temporers són evacuats cada matí per la Guàrdia Urbana.

Una vintena de temporers dormen cada nit sota la coberta del centre cívic de l’Ereta.

Una vintena de temporers dormen cada nit sota la coberta del centre cívic de l’Ereta.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com cada estiu, la campanya de la fruita provoca que desenes i fins i tot centenars de temporers hagin de dormir al ras als carrers de Lleida ciutat, ja que no hi ha cap allotjament específic per a ells. Segons la plataforma A Ponent Destriem, n’hi ha uns 200 dormint a l’entorn dels Camps Elisis (afirma que són 73 en aquesta zona), i algunes desenes més sota la coberta del centre cívic de l’Ereta, a les escales de l’Hostal Jericó, darrere de l’antic convent de Santa Clara i en cotxes i caixers.

Davant d’aquesta situació, veïns de la plaça de l’Ereta van lamentar ahir la situació d’aquestes persones i van denunciar que hagin de fer les necessitats als racons, que durant el dia l’indret estigui ple de cartrons amb els quals dormen “i que ho deixin tot fet una porqueria”.

La Paeria exigeix un treball coordinat amb les administracions per abordar la problemàtica

A més, dissabte a la matinada, van explicar que es van barallar entre ells i va haver de venir la Guàrdia Urbana. Des de l’associació de veïns de l’Ereta, així com des de la plataforma A Ponent Destriem, denuncien que l’ajuntament no fa el caldria per solucionar-ho.

Ahir mateix, a les set del matí, la Urbana es va personar en aquest lloc i, segons un portaveu de la Paeria, “els agents van convidar tots els que hi dormien a abandonar el lloc” (vegeu les fotografies). Una portaveu d’A Ponent Destriem va explicar que han demanat a l’ajuntament que instal·li lavabos portàtils als llocs on dormen “i la setmana passada tan sols en van col·locar un als Camps Elisis, on dormen 73 persones”. Segons va explicar el regidor de Serveis Socials de la Paeria, Xavier Rodamilans, “tenim censades un total de 193 persones temporeres dormint als carrers que es concentren principalment a l’Ereta i els Camps Elisis”.

A més, va especificar que calculen que aquest estiu hi haurà uns 27.000 temporers a la comarca i que el trenta per cent es troba en situació irregular. “Totes les persones que dormen al carrer les tenim controlades i els serveis socials els visiten una mitjana de tres vegades per setmana per saber si necessiten algun tipus d’atenció, però això implica un treball coordinat de totes les administracions per tractar aquest problema de forma conjunta”, va assegurar. La Paeria de Lleida entén que la responsabilitat en aquesta problemàtica és compartida.

Així mateix, divendres passat A Ponent Destriem va exigir a la Paeria que obrís el pavelló 3, que acull el centre d’atenció a temporers, durant la nit de divendres a dissabte perquè els temporers poguessin passar-hi la nit i posar-se a cobert de la forta tempesta. Finalment, el van obrir a la mitjanit.

Grup de treball per resoldre l’allotjament de temporers El conseller de Treball,Assumptes Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va anunciar el 13 d’abril passat en una visita a Lleida que a l’octubre es reprendrà la idea de l’anterior consellera, Dolors Bassa, actualment a la presó, de crear un grup de treball específic durant tot l’any per donar resposta a l’allotjament dels temporers. El Homrani va recordar que anys enrere, quan la Generalitat finançava fins al 80 per cent del cost d’aquests allotjaments, a la ciutat de Lleida no se’n va construir cap. Per la seua part, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va insinuar que és l’ajuntament qui s’ha d’ocupar d’aquestes persones.

Una vintena de temporers dormen cada nit sota la coberta del centre cívic de l’Ereta.

Una vintena de temporers dormen cada nit sota la coberta del centre cívic de l’Ereta.LLEONARD DELSHAMS

tracking