SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

Un reclús de la presó de Lleida mata el company de cel·la d'un tall a la jugular

Gherghescu Ionut, de 33 anys i que compleix condemna per violència masclista, és el presumpte autor de l’homicidi contra Silva Washington, de 40 i empresonat per robatori || Ho van descobrir en el recompte

La víctima, S. Washington (esquerra), i l'homicida, G. Ionut

La víctima, S. Washington (esquerra), i l'homicida, G. IonutITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un intern del Centre Penitenciari Ponent va matar ahir a la matinada el seu company de cel·la al tallar-li la jugular. El crim es va produir al mòdul 5 de la presó i els funcionaris no ho van descobrir fins a l’hora del recompte matinal, segons va informar el departament de Justícia. El presumpte autor, que van apartar de la resta de companys, és Gherghescu Ionut, de trenta-tres anys, nacionalitat romanesa, que complia una condemna de sis anys de presó que finalitzava el 2019 per haver agredit la seua parella, segons van informar fonts solvents.

La víctima és Silva Washington, de quaranta anys, nascut a l’Uruguai i amb una pena de dos anys i mig de presó per un robatori amb intimidació que finalitzava també l’any que ve. Washington presentava un tall al coll, a la jugular. L’arma seria una espècie de navalla feta amb fulles d’afaitar. S’investiga el mòbil del crim.

L’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de la regió policial de Ponent dels Mossos d’Esquadra es va fer càrrec de les indagacions per aclarir les circumstàncies de l’assassinat. El presumpte autor no va ser detingut a l’estar ja empresonat, segons van informar des de la policia catalana. Per la seua part, el jutjat d’Instrucció 4 de Lleida en funcions de guàrdia va procedir ahir al matí a l’aixecament del cadàver. Fins al centre també es va desplaçar un forense. Així mateix, el mateix centre ha obert un procés d’informació reservada de caràcter intern, segons van apuntar des del departament de Justícia.

Tant l’homicida com la víctima finalitzaven les respectives condemnes l’any que ve

Responsables de la direcció general de Serveis Penitenciaris es van desplaçar ahir al matí fins a la presó. Els investigadors van prendre declaració a interns i funcionaris per recollir informació. Una de les claus serà determinar el mòbil. S’estudiaven diverses hipòtesis. El mòdul 5, en el qual va tenir lloc el crim, està destinat a reus de “conducta normalitzada” i la majoria d’ells treballen en tallers del centre, assisteixen a l’escola i participen en programes de tractament.

Des del sindicat CSIF van defensar ahir “l’actuació dels funcionaris de presons que diàriament eviten tota mena d’accions violentes a l’interior dels centres penitenciaris”. Aquesta organització va reclamar “més personal i mitjans, malgrat que es continuaran produint situacions incontrolables”. Ponent compta actualment amb 612 interns, 549 complint condemna i 63 de preventius que estan pendents de judici.

L’últim crim a Ponent es va produir l’any 2000 L’últim crim al Centre Penitenciari Ponent es va produir el 13 de novembre de l’any 2000 quan un intern, Mario Casteras, va agafar una barra d’un aparell per fer peses i va matar Juan Jesús Iglesias, que tenia 32 anys. L’acusat ho va reconèixer en un judici celebrat a l’Audiència de Lleida el 2002, que el va condemnar a setze anys de presó amb l’agreujant de reincidència i l’atenuant de trastorn mental lleu. El mòbil va ser passional, concretament un atac de gelos de l’acusat al mantenir la víctima una relació per carta amb la seua dona. A més, l’Audiència de Lleida també va condemnar la Generalitat, com a administració penitenciària, a abonar 120.000 euros als familiars de la víctima mortal al considerar provat que no hi havia prou seguretat en el penal quan es va produir l’agressió i que l’homicida, que va acceptar la pena de setze anys de presó, havia d’estar més vigilat per part dels funcionaris del centre.

La víctima, S. Washington (esquerra), i l’homicida, G. Ionut.

La víctima, S. Washington (esquerra), i l’homicida, G. Ionut.ITMAR FABREGAT

tracking