SEGRE

LEGISLACIÓ VIOLÈNCIA MASCLISTA

Protecció per a la víctima sense haver de declarar contra el maltractador

L’Estat torna les competències als ajuntaments, amb seixanta milions en dos anys || La denunciant podrà ser acusació particular en qualsevol fase judicial

Una de les sales del Punt de Trobada de Lleida.

Una de les sales del Punt de Trobada de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir el reial decret llei de mesures urgents per al desenvolupament del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, que inclou, entre les principals novetats, que les víctimes no hauran de declarar contra l’agressor per rebre protecció social i jurídica, com era fins ara, i disposaran d’altres possibilitats a més de la sentència ferma per acreditar la condició de maltractada. El Govern central també torna als ajuntaments la competència en la lluita contra la violència masclista. La reforma de la llei contra la violència de gènere té com a objectiu “millorar” la participació de la víctima en el procés penal, amb la designació urgent d’advocats i procuradors d’ofici en els procediments “que assegurin la immediata presència per a la defensa i representació de les víctimes”. D’aquesta manera, la persona maltractada podrà personar-se com a acusació particular en qualsevol fase del procediment.

El Govern central es basa en el Conveni del Consell d’Europa per no supeditar la protecció de les víctimes a l’exercici d’accions legals o declaració contra el maltractador. D’aquesta forma, modifica la llei integral per ampliar els mecanismes amb què les dones podran acreditar les situacions de violència, el que fins ara feien amb la sentència. El reconeixement dels drets es podrà acreditar per l’informe del Ministeri Fiscal, dels serveis socials, dels serveis especialitzats o d’acollida. A més, l’Executiu ha fet efectiva una transferència de 120 milions a les comunitats i ajuntaments per lluitar contra el maltractament. D’aquesta partida, vint milions d’euros seran per als ajuntaments l’any 2018, i es duplicarà per al 2019, fins a assolir els quaranta milions d’euros.

Reforma el Codi Civil perquè puguin rebre atenció psicològica sense permís del maltractador

El reial decret també modifica el Codi Civil perquè els menors exposats a violència de gènere no requereixin el permís del maltractador per rebre atenció psicològica.

Atesos 118 nens de pares separats en un ‘punt de trobada’

Un total de 118 nens i nenes van passar l’any passat pel Punt de Trobada de Lleida, un espai neutral utilitzat per parelles separades i en conflicte per visitar o cedir-se els fills. Segons dades del departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies, un total de 84 famílies van utilitzar aquest espai l’últim exercici, quatre més que un any abans. D’aquestes, vint tenien una ordre de protecció judicial per violència de gènere. Les atencions s’han disparat en els últims anys davant de l’augment de les separacions conflictives. Per la seua part, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va exigir ahir a la direcció general de Famílies una solució “immediata” que acabi amb la saturació dels serveis tècnics de punts de trobada de famílies després de rebre diferents queixes sobre dilacions en les trobades.

tracking