SEGRE

SALUT METEOROLOGIA

Mor un dels cinc hospitalitzats a l'Arnau per l'onada de calor a Lleida

Finalitza un episodi amb temperatures que han vorejat els 41 graus a Ponent

Les terrasses són una de les opcions per afrontar la calor. A la imatge, una ahir a la Pobla de Segur.

Les terrasses són una de les opcions per afrontar la calor. A la imatge, una ahir a la Pobla de Segur.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una de les cinc persones hospitalitzades a l’Arnau de Vilanova de Lleida per l’onada de calor va morir ahir de matinada. Es tracta d’un home de mitjana edat amb una patologia prèvia. També ahir a Barcelona va perdre la vida un home de 62 anys i s’eleven a onze els morts a Espanya per les altes temperatures, cinc a Catalunya.

L’onada de calor que ha asfixiat de forma generalitzada Catalunya els últims dies pot haver causat una víctima a Ponent. Un dels cinc hospitalitzats els últims dies a l’Arnau de Vilanova per les altes temperatures va morir aquest dimarts de matinada. Segons fonts pròximes, es tracta d’un home de nacionalitat estrangera, menor de 50 anys i amb una patologia prèvia que va ingressar al centre hospitalari durant l’últim cap de setmana. Fonts del departament de Salut van assenyalar ahir que la mort d’aquest home és analitzada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya per determinar si la causa és un cop de calor. De moment, és un dels casos sospitosos, per la qual cosa el departament no va emetre ahir una confirmació a l’espera dels resultats.

Des de l’inici de l’onada de calor, l’Arnau ha atès set persones per cops de calor, dels quals cinc van requerir hospitalització (entre els quals l’home, que ara ha mort). Durant l’últim cap de setmana, van ingressar dissabte a l’hospital tres homes d’entre 45 i 70 anys. A última hora de la tarda, Salut sí que va confirmar la mort d’un home de 62 anys per un possible cop de calor a Barcelona. Amb aquestes dos morts, s’elevarien a cinc les víctimes per les altes temperatures a Catalunya i a onze en el conjunt de l’Estat. La setmana passada va morir un home de mitjana edat després de desplomar-se al centre de Barcelona, mentre que Salut va informar dilluns de la mort de dos homes a Tarragona. S’afegeixen a les dos persones mortes a Múrcia i les quatre d’Extremadura.

Primeres tempestes

El Servei Meteorològic de Catalunya va donar per finalitzat aquest episodi de calor ahir a les 16.14 hores, quan ja es van produir les primeres tempestes. En el cas de les comarques lleidatanes, van ser especialment intenses a la Vall Fosca, on a la tarda es van recollir fins a gairebé 40 litres per metre quadrat; a la Vall de Boí, amb granís, i a la Seu d’Urgell, ciutat en la qual es va suspendre la funció prevista per ahir a la nit del Retaule de Sant Ermengol. Els episodis tempestuosos seguiran fins divendres i les temperatures baixaran.

La canícula dispara el consum energètic

L’augment de l’ús d’aparells elèctrics per fer front a les altes temperatures ha disparat el consum d’electricitat durant els últims dies, encara que sense registrar les xifres de l’any passat gràcies a les pluges caigudes a la primavera al Pirineu, que han moderat la demanda. Segons les dades proporcionades per Endesa, el pic de consum a les comarques lleidatanes es va registrar el 2 d’agost passat a les dos del migdia, amb una demanda total de 350 MWh. Una xifra molt per sota de la registrada l’any passat, ja que la calor s’ha concentrat a Ponent i les pluges caigudes a la muntanya han equilibrat la demanda.

A banda del consum, les altes temperatures també han disparat les tarifes de l’electricitat, que van arribar al màxim de l’any aquest dilluns a la franja horària entre les nou del matí i les deu de la nit al situar el preu de l’energia en 74,82 euros MWh.

Els preus per sobre dels 70 euros són els més alts que s’han vist en el mercat espanyol l’última dècada.

Al camp, també s’han notat els efectes de les altes temperatures dels últims dies. En el cas de la ramaderia, les explotacions han hagut d’adaptar-se i disposar de sistemes de ventilació i refrigeració per mantenir el benestar dels animals, cosa que eleva fins un 20% el consum elèctric.

I en el cas de no disposar d’aquests sistemes, els ramaders aposten pels més tradicionals, com proporcionar zones d’ombra i aigua en abundància als animals per suportar la calor durant tot el dia. Tanmateix, les temperatures extremes provoquen que mengin menys, la qual cosa retarda l’engreix dels porcs, incrementa la mortalitat dels pollastres i la producció de llet pot caure fins un trenta per cent.

A Ponent, amb temperatures extremes tant a l’estiu com a l’hivern, cada vegada són més els ramaders que aposten per sistemes de ventilació o humidificació.

tracking