SEGRE

SANITAT INCIDÈNCIES

L'Arnau dóna visita a l'especialista a diversos pacients a la mateixa hora

Afectats denuncien esperes de més d’una hora per aquesta raó || A l’estiu es programa habitualment d’aquesta manera per incloure també pacients urgents

Imatge d’arxiu d’usuaris de consultes externes de l’Arnau de Vilanova.

Imatge d’arxiu d’usuaris de consultes externes de l’Arnau de Vilanova.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Pacients que van anar ahir a consultes externes d’Urologia de l’hospital Arnau de Vilanova van constatar que almenys tres persones tenien programada la visita exactament a la mateixa hora i per a la mateixa consulta, situació que va provocar sorpresa entre els afectats i va comportar esperes de més d’una hora. En concret, el primer pacient dels tres afectats va ser visitat cinquanta minuts més tard de l’hora assignada, el segon deu minuts més tard i el tercer, deu minuts després, de manera que la demora acumulada va ser d’una hora i deu minuts.

Segons van indicar fonts solvents, aquesta situació és relativament habitual, sobretot a l’estiu, a les consultes hospitalàries de diverses especialitats, ja que a les agendes dels facultatius s’afegeixen les visites d’urgència que necessiten un seguiment als usuaris que ja tenien hora programada des de fa temps (setmanes o mesos). L’objectiu d’aquesta mesura és no retardar una visita urgent per les vacances d’un facultatiu ni tampoc canviar de dia la d’una persona que ja la tenia programada. Tot plegat causa, en definitiva, retards a l’hora d’atendre els pacients, que han d’esperar més del compte a la sala d’espera.

Demora de més d’un mes per obtenir cita ordinària amb el metge de capçalera en alguns CAP

Els usuaris dels centres d’atenció primària (CAP) també pateixen a l’estiu la conseqüència de les vacances del personal sanitari, així com la reducció horària (tanquen a les cinc de la tarda en lloc de les vuit). Aquesta situació provoca demores fins i tot de més d’un mes a l’hora de concertar una visita ordinària per internet. Per exemple, les agendes de metges del CAP de Cappont no oferien ahir la seua primera hora lliure fins al 18 de setembre (altres, una mica abans, el 3). Pel que fa al de Ferran, alguns facultatius no donen hora fins al 17 de setembre i a Balàfia, fins al 4. Al de la Bordeta donaven visita per al 31 d’agost i al de l’Eixample, per al 20.

Les consultes externes atenen mig milió de visites a l’any L’any passat va tancar amb 19.053 persones en llista d’espera a Lleida per a una primera visita a algun especialista de les consultes externes hospitalàries i el temps mitjà de demora es va situar en 116 dies. Del total, 2.872 corresponen a Traumatologia, amb 69 dies d’espera, encara que l’especialitat que acumulava més demora va ser Al·lergologia, amb 96 dies, però menys pacients (891). Segons assenyala la memòria de l’activitat del 2017 a la regió sanitària de Lleida, les consultes externes de l’hospital de Santa Maria van atendre 134.837 visites i les de l’Arnau de Vilanova, 398.029. Això suposa un total de 532.866.

tracking