SEGRE

REPORTATGE MEDICINA

Teràpies complementàries

El Col·legi de Metges de Lleida rebutja l’ús de tractaments que reemplacin la medicina convencional i només accepta els que la suplementen || A l’Estat espanyol, el 23 per cent de la població els utilitza, però els metges destaquen que no s’ha d’abandonar mai el tractament principal

El doctor Park Chae Sun, amb un pacient al qual aplica acupuntura, medicina oriental de fa més de 2.000 anys.

El doctor Park Chae Sun, amb un pacient al qual aplica acupuntura, medicina oriental de fa més de 2.000 anys.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Col·legi de Metges de Lleida ha rebutjat recentment l’ús de les teràpies alternatives, aquelles pràctiques no convencionals que s’utilitzen per reemplaçar la medicina convencional. Tanmateix, sí que accepta l’ús de les teràpies complementàries, les que s’utilitzen juntament amb la medicina convencional, sempre que s’apliquin segons els principis aprovats pel consell de Col·legis de Metges de Catalunya.

A Espanya, el 23 per cent de la població utilitza mètodes d’atenció a la salut desenvolupats fora de la medicina tradicional, mentre que als Estats Units la xifra s’eleva al 30 per cent en els adults i en nens se situa en el 12 per cent, segons dades proporcionades pel Col·legi de Metges lleidatà. El president, Ramon Mur, va assenyalar que de la mateixa manera que rebutgen l’ús de teràpies alternatives, també fan el mateix amb els diagnòstics no realitzats per metges, “ja que poden portar greus conseqüències per a la salut”.

Els metges avalen l’osteopatia o l’acupuntura per complementar el tractament principal

En aquest sentit, el consell dels Col·legis de Metges de Catalunya va elaborar un document en el qual defensa la titulació acadèmica “oficial del llicenciat en Medicina”, ja que “anteposa els seus criteris científics al de les teràpies alternatives, que aparenten la mateixa garantia que el grau de Medicina”. Afirma que “tots els tractaments que no tenen prou validació científica s’hauran de planificar de manera complementària”. Sobre aquesta qüestió, Mur va apuntar que “les propostes amb base orientada a la millora del benestar del pacient, i que evitin inferències i efectes secundaris indesitjats, si s’utilitzen com un tractament complementari són perfectament assumibles”.

Per això, va assenyalar que “un malalt pot combinar la quimioteràpia amb el ioga o la meditació per al seu benestar” i va remarcar en aquest sentit que “sempre es recomanarà al pacient no abandonar mai el tractament i que les teràpies complementàries, com l’acupuntura, no poden ocupar un paper principal ni exclusiu en el maneig de cap patologia”. Alguns exemples de teràpies complementàries són l’osteopatia, l’acupuntura, la meditació o la teràpia neural.

Així mateix, el Col·legi de Metges rebutja de ple la Nova Medicina Germànica (critica la medicina basada en evidències i promet un molt elevat percentatge d’èxit en la cura del càncer) i la Bioneuroemoció (nega l’origen biològic de les malalties i assegura que la cura passa per resoldre els conflictes emocionals), ja que indueixen a l’abandonament dels tractaments. Mur va explicar que al Col·legi hi ha la secció col·legial de metges acupuntors, homeòpates i medicina naturista i que preveuen canviar l’esmentada denominació. “Es troba en fase de transformació per adaptar-se al nou marc de principis i usos mèdics de les teràpies complementàries”, va assenyalar.

El doctor Park Chae Sun, amb un pacient al qual aplica acupuntura, medicina oriental de fa més de 2.000 anys.

El doctor Park Chae Sun, amb un pacient al qual aplica acupuntura, medicina oriental de fa més de 2.000 anys.ÍTMAR FABREGAT

tracking