SEGRE

La Paeria corrobora que no hi ha canonades de plom a la xarxa general de Sucs

L'ajuntament detecta 24 escomeses de domicilis que contenen aquest metall i canviarà la font del carrer Sant Jordi

L’aigua de la font del carrer Sant Jordi es va tallar aquesta setmana al detectar-hi excés de plom.

L’aigua de la font del carrer Sant Jordi es va tallar aquesta setmana al detectar-hi excés de plom.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Lleida i l’empresa concessionària del servei d’aigua potable, Aigües de Lleida, afirmen que estan treballant "rigorosament" per garantir el bon estat de la xarxa i la qualitat de l’aigua que arriba als edificis de Sucs, d’acord amb els criteris establerts conjuntament amb l’Agència de Salut Pública de la Generalitat. Segons el consistori, la revisió de l’estat de la xarxa, arran de la denúncia d’uns veïns, corrobora que no hi ha canonades de plom a la xarxa general de Sucs i que l’aigua que arriba a les cases és plenament segura i potable.

Davant la possibilitat que hi hagi presència de plom en les escomeses domiciliàries, s’han revisat 252 escomeses i s’han enviat cartes als veïns per informar-los i animar-los a contactar amb l’ajuntament de Sucs si tenen cap sospita de tenir canonades de plom, per fer les analítiques i adoptar les solucions corresponents.  S’han detectat 24 casos on l’escomesa que connecta la xarxa general amb la de l’edifici conté plom (un 8% del total d’escomeses). En els casos en els quals la presència de plom a les canonades és superior al límit permès, s’està procedint a la substitució immediata de l’escomesa i ja se n’han substituït 6. En la resta, es planificarà les obres necessàries per canviar l’escomesa a curt termini, segons explica l'ajuntament.

L’Ajuntament i la concessionària només poden actuar a la via pública i, per tant, no poden fer obres a les canonades interiors de les cases o a les façanes, ja que són dels seus propietaris respectius. En els casos en què es detecti que les canonades interiors poden contenir plom, el consistori oferirà assessorament als propietaris per tal que minimitzin els riscos i les substitueixin quan sigui possible.

La Paeria defensa que les analítiques han constatat que totes les dependències municipals de Sucs reben l’aigua per sota del límits de plom fixats i que, per tant, l’aigua és plenament segura. El mateix passa amb les fonts públiques, a excepció de la del carrer Sant Jordi, que ha estat tancada preventivament en superar els valors establerts. L’escomesa de la font ja s’ha renovat i ara s’ha de procedir a canviar la pròpia font, actuació per a la qual s’està redactant el projecte.

El protocol per fer les analítiques va ser acordat durant el mes de juliol amb el departament de Salut i és homogeni amb la resta de mesures fetes per tal de poder comparar-ne els resultats. En vista de les solucions adoptades, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha tancat l’expedient obert per aquesta qüestió.

tracking