SEGRE

COMERÇ MEDI AMBIENT

El Gremi de Pastisseria projecta deixar de donar bosses de plàstic l'any que ve

Amb una compra centralitzada de les de paper per oferir-les més barates als associats

Nombrosos comerços ja donen únicament bosses de paper.

Nombrosos comerços ja donen únicament bosses de paper.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Gremi de Pastisseria de Lleida treballa en un projecte perquè tots els establiments associats eliminin el repartiment de bosses de plàstic i només ofereixin les de paper ja l’any que ve, amb la qual cosa s’anticipa als terminis que marca el reial decret aprovat al març pel Govern central, que fixa que a partir del 2021 es prohibirà la venda de les de plàstic que no siguin biodegradables. El president del gremi, Jordi Tarragó, va indicar que la idea és que sigui l’entitat la que adquireixi una partida de bosses de paper per als trenta-nou comerços que en formen part.

En aquest sentit, va indicar que aquesta compra centralitzada d’un gran volum de bosses permetrà que cada negoci pugui disposar de les que necessiti a un preu inferior al que podria aconseguir adquirint-les de forma individual. D’altra banda, va assenyalar que aquest projecte es troba encara en una fase inicial, però que l’objectiu és que pugui ser una realitat ja al llarg de l’any que ve, el 2019. A més, va precisar que es tractarà de bosses adaptades específicament als productes que ofereixen, ja que per exemple tindran capacitat per poder portar safates amb pastissos.

Tarragó també va manifestar que l’entrega de bosses de plàstic ha baixat sensiblement des que es cobren. “S’ha reduït a menys de la meitat, ara els clients només les demanen si és que realment les necessiten”, va afirmar. De fet, aquesta quantitat a la baixa coincideix amb el percentatge general, ja que els comerços de Lleida ciutat han disminuït al voltant d’un cinquanta per cent el nombre de bosses de plàstic que entreguen des que el 31 de març del 2017 va entrar la prohibició de repartir-les gratis a Catalunya.

En tot l’Estat, el 2017 es van distribuir uns 6.800 milions d’aquestes bosses, xifra que suposa una mitjana de 144 per habitant, menys de la meitat que fa deu anys, ja que el 2007 va ser de 300 per càpita. Les entitats ecologistes reivindiquen que el preu hauria de ser molt més alt.

Alerta que no hi ha aprenents i que falta personal especialitzat Com passa també en alguns oficis tradicionals, el de pastisser té problemes per captar adeptes entre els més joves. “És molt difícil trobar aprenents, i tampoc hi ha gaires professionals especialitzats, perquè de l’Escola d’Hostaleria de Lleida només en surten alguns, i de la de Barcelona també, per la qual cosa és difícil captar-los”, va indicar Jordi Tarragó. D’altra banda, va atribuir la falta de vocacions al fet que “el nostre és un ofici que no té festes, ni caps de setmana ni ponts” i, en canvi, molts joves no volen treballar aquests dies.

tracking