SEGRE

ENTREVISTA PAERIA

Fèlix Larrosa: «La prioritat del govern és el pla de l'estació»

El flamant alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, inicia els seus nou mesos de mandat amb l’esperança que la proximitat de les eleccions municipals (el maig del 2019) no condicioni arribar a pactes amb l’oposició per tirar endavant projectes. Defensa que els conflictes polítics es resolguin des de la política, amb diàleg, i respecte a la col·locació i retirada de llaços grocs de la via pública, insta a no saltar-se l’ordenança de civisme amb l’excusa de la llibertat d’expressió. Com a projecte prioritari, cita el pla de l’estació.

«La prioritat del govern és el pla de l’estació»

«La prioritat del govern és el pla de l’estació»ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Després d’unes de primàries al PSC en les quals diversos regidors van donar suport a la seua rival, Montse Mínguez, compta ara amb el suport de tots els membres del govern?

Anem tots a una. Estic convençut, i així m’ho han plantejat els companys del govern, que tindrem un equip sòlid fins al final del mandat.

La reconfiguració del govern passarà només per canvis de regidories o creació de noves?

Anirà en aquesta direcció. Hi haurà reajustaments per l’entrada d’un nou regidor. La vocació és donar continuïtat al govern i emfatitzar les competències que s’han de reforçar.

Quines?

La participació i comunicació bidireccional entre ciutadania i govern, l’atenció a les persones grans que viuen soles, l’impuls a l’emancipació dels joves amb un accés a l’habitatge amb unes condicions assumibles i la potenciació de la retenció i captació de talent perquè la ciutat sigui dinàmica, amb programes d’ocupació focalitzats a la demanda actual i les oportunitats a curt i mitjà termini, i amb més relació amb la Universitat de Lleida i centres de formació.

Tindrà escorta i cotxe oficial?

Encara no ho he considerat. Faré el que se’m recomani que faci.

Variarà el gabinet d’alcaldia?

Estic valorant l’equip de treball que puc necessitar.

Amb la proximitat de les eleccions, tots els partits marcaran perfil. Això dificultarà pactes?

La ciutadania no entendria que no arribéssim a acords per a solucions de present a causa de les eleccions. Hem de governar fins a l’últim moment i totes les iniciatives estaran obertes al diàleg. Al ple tots els grups van dir que tenen la mà estesa.

Però els sobiranistes van condicionar la seua col·laboració al fet que el PSC deixi d’anar de la mà de Cs i PP.

No es pot dir a ningú que no pacti amb segons qui. Jo també podria recordar-los les votacions en què han coincidit partits de dreta i d’esquerra o independentistes i no independentistes. Hem arribat a acords amb tots els grups de l’oposició.

També van demanar que es retirin els noms franquistes de carrers.

Jo escolto a tothom i en funció del que escolto, el que penso i el que decidim al govern, actuarem, sobre aquesta proposta i en totes.

Mantindrà la posició de la Paeria davant el procés?

Defenso que les situacions de conflicte es resolguin des de la política, amb diàleg i acord.Analitzarem cada proposta que es presenti.

Ordenaria retirar llaços grocs de la via pública?

No hi pot haver conflicte entre l’expressió política, que s’ha de protegir, i el compliment de les ordenances. És el prec que faig. Hem d’establir els espais en els quals un pugui expressar-se lliurement i complir les regles del joc tots. Una ciutat serena on tothom es vegi respectat. No ens podem saltar l’ordenança de civisme amb l’excusa de la llibertat d’expressió.

Part de l’oposició vol paralitzar el POUM.

Fa set anys que treballem en el POUM i la previsió és aprovar-lo al febrer o al març. Moltes propostes de l’oposició s’hi han incorporat. La fragmentació ideològica del ple fa que cada grup busqui consens per a les seues propostes i la clau del govern ha estat sumar sensibilitats que feien possible tirar-lo endavant.

Com està el pla de l’estació?

Estem pendents d’acabar d’acordar amb Foment la desafectació ferroviària [de terreny] per impulsar l’estació de busos i altres usos. Una de les primeres accions que faré serà intentar acordar amb l’Estat l’evolució del pla, presentar-lo i generar iniciatives per captar inversions, que és la prioritat absoluta del govern.

I Torre Salses?

Estem acabant de redactar el projecte de prolongació del vial Víctor Torres i quan estigui aprovada la modificació del pla parcial, al setembre, podrem licitar les obres.

Hi ha mercat per a tantes àrees comercials a la ciutat?

Un ajuntament ha de facilitar l’oportunitat que operadors comercials s’implantin. No pot ser que Lleida no compti amb la capacitat d’acollir-los, igual que ha d’impulsar nous sectors industrials. L’ampliació del polígon El Segre fins a Alcoletge per a sectors tradicionals i Torreblanca per a indústries d’alt valor afegit vinculades a l’agroalimentació.

Com veu el futur de l’EMU?

Vaig plantejar convertir-la en una oficina dedicada a l’habitatge social, però ho va parar l’oposició. Els comptes de l’EMU estan àmpliament explicats i amb el pla de l’estació podem resoldre en part la situació.

La llista del PSC per al 2019 serà totalment renovada?

És aviat. Totes es tanquen 24 hores abans d’acabar el termini.

tracking