SEGRE

ESNOTICIA

Renovació i dos blocs a Lleida ciutat

Foto de família dels actuals edils a la investidura de Larrosa.

Foto de família dels actuals edils a la investidura de Larrosa.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les pròximes eleccions seran les més incertes des del 1979, quan el PSC va aconseguir la victòria amb nou edils. Ara governa en minoria només amb vuit en un ple on hi ha set grups. A més de la incertesa, els comicis estaran marcats per dos factors. La divisió en dos blocs, un d’independentista i l’altre que no ho és, i una profunda renovació de les llistes. La clau serà quin bloc suma els catorze edils necessaris per tenir la majoria absoluta i quin és el partit més votat en cada un. El no independentista, amb el PSC, Ciutadans i PP; i l’altre, amb la nova llista de l’actual PDeCAT, ERC, Crida-CUP i, amb matisos, el Comú. Les possibilitats que aquests blocs es fracturin en favor de fórmules com el tripartit que ja va governar a la Paeria són molt remotes. De fet, ERC i el seu nou alcaldable, Miquel Pueyo, descarten ja d’entrada un acord postelectoral amb el PSC en l’actual situació política a Catalunya. I el Comú és el grup que més ha destacat per la seua oposició frontal al PSC. Al bloc constitucionalista, Fèlix Larrosa s’estrenarà com a alcaldable del PSC després de només nou mesos al capdavant de la Paeria i de catorze anys d’alcaldia d’Àngel Ros. Amb tota probabilitat ho farà al capdavant d’una llista nova, en què no seria una sorpresa que ell sigui l’únic que segueixi als primers llocs. L’actual era la llista de Ros i la majoria dels edils van donar suport a Montse Mínguez, la seua rival a les primàries.

A Ciutadans, Ángeles Ribes es postula per repetir com a número u i aspira a competir per ser la llista més votada, com ja ho va ser a la ciutat a les eleccions al Parlament. Algunes fonts apunten que la seua relació amb la direcció a Catalunya no és gens fluida, però seria una sorpresa que algú li disputi el lloc, llevat que el partit fitxi un independent.

Postius i Pueyo podrien deixar clar abans del maig que recolzaran l’alcaldable sobiranista més votat

Només dos dels alcaldables del 2015 repetiran i més de la meitat dels regidors no continuaran

Al PP, abans de l’estiu tot apuntava que la presidenta provincial, Marisa Xandri, substituiria Dolors López com a candidata, però fonts del partit apunten que la mateixa Xandri no n’està gaire convençuda i que fins i tot seria possible que Joan Vilella, actual edil i en el seu dia crític amb la direcció, sigui alcaldable i Xandri vagi de dos per tancar les ferides internes. Al bloc independentista, la llista unitària que propugnen ANC i Demòcrates està descartada. Només repetirà com alcaldable Toni Postius, que ho va ser fa quatre anys per CiU, i ara encapçalarà la llista del PDeCAT, que es denominarà, en principi, Junts per Lleida. Previsiblement, la majoria dels altres quatre edils actuals (eren cinc però Salmerón va deixar el grup per aliar-se amb el PSC) no repetiran. Postius tindrà més marge de maniobra perquè és més fort dins del partit i perquè per primera vegada en molts anys la seua formació parteix amb opcions reals de poder governar. L’objectiu és compondre una llista transversal que podria incloure independents. A ERC, Miquel Pueyo relleva Carles Vega, i competirà per ser la llista independentista més votada. Apostarà per la transversalitat amb independents i algun membre de formacions escindides del PSC. L’exdirigent socialista Jordina Freixanet és al seu equip i podria ocupar un lloc destacat. Pueyo i Postius exploren la possibilitat d’explicitar abans de les eleccions que després dels comicis donaran suport com a alcalde el líder de la llista independentista més votada.

La CUP, que limita els mandats dels seus càrrecs a quatre anys, no ha iniciat l’elecció d’alcaldable, però sí que té clar que els dos primers llocs i fins i tot el tercer seran per a dones. Al Comú, que podria decantar la balança cap a un costat o cap a l’altre, Carlos González, de Pirates, no seguirà i Sergi Talamonte, l’altre edil i que ha estat el flagell del PSC, es presentarà a les primàries, tant si són només de l’actual agrupació com si ho són de Catalunya en Comú, la confluència amb ICV i Podem.

Composició actual de la Paeria

Foto de família dels actuals edils a la investidura de Larrosa.

Foto de família dels actuals edils a la investidura de Larrosa.ITMAR FABREGAT

tracking