SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Cadena humana per la llibertat

Més de 3.000 persones demanen l’alliberament dels polítics independentistes presos i el retorn a casa dels exiliats || La mobilització va començar a la plaça Paeria i va acabar a la Seu Vella

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’independentisme va tornar a demostrar ahir la seua capacitat de mobilització a la ciutat organitzant una cadena humana de més de 3.000 persones (3.500 segons la Guàrdia Urbana, entre 3.000 i 4.000 segons els organitzadors) que va connectar la plaça Paeria amb la Porta dels Apòstols de la Seu Vella per demanar l’alliberament dels líders independentistes empresonats i la tornada a casa dels exiliats. Poc abans de les vuit del vespre, una multitud va començar a aglomerar-se a la plaça Paeria per escoltar les últimes indicacions dels Cantaires de Ponent, l’entitat que organitzava l’acte amb el suport de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.

La calor i les previsions de pluja no van fer enrere els manifestants i pocs minuts després de les vuit del vespre els 17 cartells amb les 17 cares dels polítics independentistes presos i exiliats van començar a circular transportats pels components de la cadena humana que, en alguns trams, fins i tot van crear diverses files. La marxa avançava al ritme de les gralles i els tambors dels Castellers, a més dels ja clàssics càntics “llibertat presos polítics”, “els carrers seran sempre nostres” o “independència”.

Mentre esperaven l’arribada dels cartells, els manifestants feien temps assajant cançons, fent-se fotografies i, fins i tot, fent bromes sobre com passar els cartells quan arribaven. “Aixequeu-los ben alt, que ens han dit que si es veuen des del pont els treuen a tots de la presó”, deia un dels assistents mentre animava els seus amics. A mesura que passaven els cartells, la cadena humana es dissolia i els assistents avançaven al ritme de les gralles fins al punt final del recorregut: la Porta dels Apòstols de la Seu Vella.

“Aquí, on antigament es donava la benvinguda a la ciutat a les personalitats medievals, rebem també els membres del nostre govern legítim”, va dir un dels organitzadors quan els cartells van arribar a la porta, donant pas al torn dels parlaments davant d’una Seu Vella atapeïda de manifestants. Els portaveus d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana van animar els assistents a “continuar als carrers després d’un estiu molt groc” i advertint que serà una tardor “molt reivindicativa”.

Entre els assistents a l’acte s’hi trobava el germà de Jordi Sànchez, Xavi Sànchez, que va ser l’encarregat de llegir una carta escrita pel seu germà des de la presó per tal de donar les gràcies per la mobilització d’ahir i per animar la ciutadania a seguir endavant amb les reivindicacions i els diferents actes. També va declarar sentir-se “desconcertat i molt agraït” als organitzadors de l’esdeveniment i a tots els lleidatans que van acudir ahir a l’acte. Després del discurs de Sànchez, es van continuar cantant cançons versionades pels Cantaires i Els Segadors van posar el punt i final abans que la pluja fes acte de presència en una de les nits més “grogues” que ha viscut la Seu Vella de Lleida.

La cadena humana va arrancar a la plaça Paeria i va acabar a la Porta dels Apòstols de la Seu Vella, en la qual els assistents es van anar passant cartells dels presos i els exiliats.

La cadena humana va arrancar a la plaça Paeria i va acabar a la Porta dels Apòstols de la Seu Vella, en la qual els assistents es van anar passant cartells dels presos i els exiliats.ITMAR FABREGAT

tracking