SEGRE

EDUCACIÓ ESCOLA INCLUSIVA

Denuncien retallades de personal per atendre alumnes discapacitats als col·legis

Nombrosos centres afirmen que els han assignat menys hores de monitors || Ensenyament assegura que el volum global és el mateix i que es reparteix en funció de les necessitats de cada escola

El Joan Oró va estrenar l’any passat una sala d’audiometries per a nens amb dèficits auditius.

El Joan Oró va estrenar l’any passat una sala d’audiometries per a nens amb dèficits auditius.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’assignació per a aquest curs del personal de suport destinat a atendre els alumnes amb necessitats educatives especials, principalment els que pateixen alguna discapacitat, suscita les queixes de nombroses escoles públiques de Lleida. Són diversos els directors que coincideixen a assenyalar que els han retallat les hores de vetlladors (monitors) respecte al passat curs malgrat que les necessitats són similars. A més, denuncien que es tracta d’una contradicció flagrant amb l’aplicació del decret del sistema educatiu inclusiu, que a la pràctica augmenta el nombre d’aquests nens escolaritzats en centres convencionals, en lloc dels d’educació especial.

Així, la direcció d’un col·legi de la capital va assegurar que aquest curs “no hi ha tantes hores de dedicació alumnes amb necessitats educatives especials” i va remarcar que molts centres han patit “retallades en consideració a la diversitat”. La d’un altre va corroborar que els han reduït les hores d’auxiliar d’educació especial i va incidir en la dificultat que suposa atendre correctament aquests estudiants amb necessitats quan les ràtios estan a 25 o 27 alumnes per aula. Un col·legi d’una població del Segrià va destacar que aquest curs ha perdut nou hores de vetlladors quan tenen escolaritzats més estudiants que necessiten aquest suport. Aquesta és la mateixa queixa d’un col·legi de Lleida ciutat, que va detallar que li han retallat un 30% aquestes hores “quan les necessitats són les mateixes”. En el “balanç global, tenim menys hores de vetlladors per alumne que els necessita”, va apuntar la directora d’una altra escola del Segrià.

Els centres afectats destaquen que la situació és contradictòria amb el decret d’escola inclusiva

Això sí, també hi ha altres centres que van indicar que mantenen les mateixes hores, mentre que almenys dos que han patit una reducció l’han vist compensada amb la dotació d’una aula de suport intensiu a l’educació especial, la qual cosa a la pràctica suposa un mestre més. No obstant, la directora d’un dels esmentats va considerar necessaris més recursos per a aquest tipus d’alumnat i va remarcar que, malgrat les retallades, estaran “ben atesos gràcies a l’esforç dels docents”.

Per la seua part, una portaveu del departament d’Ensenyament va afirmar que “les hores són les mateixes, repartides en funció dels alumnes i les necessitats”, que varien segons els cursos i l’evolució dels nens, va argumentar. Així mateix, va afegir que en algun cas pot faltar encara alguna assignació d’hores.

Els sindicats ho corroboren i afegeixen que encara en falten docents

Tant membres del sindicat USTEC-STEs, el que té més representació, com de CCOO, van corroborar que nombrosos centres han patit una retallada dels recursos de què disposen per atendre la diversitat. Fonts del primer sindicat van afegir que, al contrari, “hi continua havent contractacions extraordinàries de personal docent de Religió” i van reivindicar que les interinitats i substitucions d’un terç de la jornada docent passin a ser del 50% per poder atendre millor la diversitat. Per la seua part, CCOO va assenyalar que diversos centres no han rebut prou vetlladors per atendre l’alumnat amb necessitats especials i que ara el seu sindicat està recopilant tota la informació sobre el tema.

A més, USTEC va assenyalar que ahir encara quedaven per cobrir una vintena de places docents d’un terç de jornada i de mitja jornada a Lleida, la majoria de les quals a Secundària.

tracking