SEGRE

HABITATGE MERCAT IMMOBILIARI

Reconverteixen altells d'ús comercial en habitatges al no poder llogar-los o vendre'ls

És una pràctica habitual en grans ciutats que està arribant gradualment a Lleida || El seu preu sol ser un 40% més barat que un pis convencional, però es necessita una cèdula d’habitabilitat

Els entresolats en venda o lloguer proliferen per tota la ciutat.

Els entresolats en venda o lloguer proliferen per tota la ciutat.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El lloguer o venda d’altells comercials com a habitatges és una alternativa que es va començar a posar en pràctica a les grans ciutats fa alguns anys i que ara està arribant a Lleida. El fet que cada vegada sigui més difícil llogar locals i entresolats com a oficines o comerços ha accelerat aquesta pràctica i les agències immobiliàries ho veuen com una possibilitat d’arrendar o vendre habitatges més barats i més petits que els convencionals. A més, mantenir un altell sense activitat comporta unes despeses fixes (IBI, llum, gas, aigua) que el propietari ha d’assumir encara que l’espai estigui en desús.

“És una bona manera per donar sortida a un tipus de compartiment que cada vegada és més difícil de llogar com a oficines”, explica el president del Col·legi dels Agents de la Propietat Immobiliària (API), Josep Maria Esteve.

“Tot amb tot, és necessari que un arquitecte tramiti la cèdula d’habitabilitat per poder utilitzar aquest espai com a habitatge”, recorda Esteve. La cèdula d’habitabilitat és un document que acredita que un espai compleix els requisits mínims per ser habitable (aigua potable, llum, gas, cuina, bany...), té una durada de quinze anys i el seu preu oscil·la entre els 80 i els 150 euros. Una vegada l’arquitecte ha fet la inspecció de l’espai i ha redactat el document, la Generalitat ha d’emetre la cèdula, un tràmit que sol durar entre un i sis mesos aproximadament.

“Sense anar més lluny, fa un parell de dies un inversor em va dir que volia posar de lloguer dos altells que havia reconvertit en habitatges”, explica Jordi Piqué, de Finques Farré. “Sí que és veritat que a Lleida han augmentat les ofertes per a aquest tipus d’habitatges, sobretot entre estudiants i gent jove”, explica Piqué. “El principal avantatge de llogar un altell és que, aproximadament, és un 40% més barat que un pis, però com a punt negatiu està que potser no disposa de totes les comoditats d’un habitatge convencional. Tot i així, és una pràctica que està començant a implantar-se amb bons resultats”, conclou Piqué.

Una alternativa sorgida per l’auge del mercat dels pisos Llogar altells i locals habilitats com a pisos i fins i tot habitacions són algunes de les alternatives a què recorren tant llogaters com arrendataris a causa de l’escassetat d’habitatges de lloguer disponibles i assequibles a la ciutat. L’any passat hi va haver un total de 2.716 lloguers a la capital, una xifra que quadruplica els 860 lloguers registrats el 2007. Aquesta escassetat es deu al fet que cada vegada es busquen contractes d’arrendament més llargs i és un tipus d’allotjament que interessa més a la gent ara que fa deu anys, en els quals la majoria comprava un habitatge. Això també ha afectat el preu. El lloguer mitjà d’un pis a la comarca del Segrià es va situar en 401,82 euros al mes el 2017, cosa que provoca que en tot just tres anys hagi augmentat 32 euros de mitjana, ja que el 2014 estava en 369,77. Tot amb tot, Lleida no és de les ciutats on el lloguer és més car, però sí que està cada vegada més sol·licitat.

tracking