SEGRE

POLÍTICA

"La llibertat de presos i exiliats serà el punt de partida per a la llibertat del país"

El conseller d’Interior diu en l’acte de la Generalitat de commemoració de la Diada a Lleida que "Catalunya serà el que vulgui ser" i anima a mantenir la "convivència"

"La llibertat de presos i exiliats serà el punt de partida per a la llibertat del país"S.E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els polítics i líders independentistes presos i exiliats han estat avui els protagonistes de l’acte de la Generalitat de commemoració de la Diada a Lleida, celebrat en la Seu Vella. Tant el conseller d’Interior, Miquel Buch, com el delegat del Govern, Ramon Farré, han reclamay la seua llibertat durant els seus respectius discursos i el públic assistent també ha corejat al final de forma espontània "llibertat!" com a resposta al crit d’una persona de "no són presos polítics". "Han perdut el seu dret més important, la llibertat, per defensar la del nostre poble i això ens porta a commemorar amb més intensitat que mai la Diada, a exaltar els nostres valors, sabent que el primer objectiu és retornar la llibertat a les persones injustament empresonades i en l’exili. La seua llibertat serà el punt de partida per a la llibertat definitiva del nostre país", ha remarcat el conseller. També ha recordat que "l’1-O vam demostrar que ningú no decidirà per nosaltres, que Catalunya serà el que vulgui ser i ningú no podrà parar-ho, ni un Estat repressor que davant de la democràcia només sap treure la força". "A les comarques de Lleida he pogut palpar la fermesa, fortalesa i determinació que ens farà imparables, sempre amb respecte cap a qui pensi diferent. I malgrat el joc brut i a la manipulació, sempre pacíficament, com ho fem els catalans", ha afegit i ha instat a "omplir els carrers de dignitat, convivència i respecte, però sobretot, de llibertat".

Per la seua part, el delegat de la Generalitat ha recordat que la Diada de 2017 va estar presidida per Jordi Turull, ara empresonat, i ha nomenat la resta de presos i exiliats. Ha destacat que "la bretxa entre Catalunya i Espanya no es tanca" i ha incidit que "la Catalunya autonòmica, empetitida, d’escàs poder polític, és l’única sortida proposada, quan n’hi ha una d’irrebatible: donar la veu als ciutadans de manera acordada, transparent". "La sortida raonable és sempre el diàleg, l’oido atent, la paraula dita o formulada en una papereta de vot, no l’aniquilament de l’altre", ha argumentat i ha recalcat que "el compromís de la gent i l’absència de violència són les forces principals a fer servir". "Sortirem al carrer una vegada i una altra. El que faci falta ho farem serenament, humilment, amb consideració plena amb qui pensi diferent, sense un bri d’odi envers cap institució, il·lusionadament i amb capacitat de resistència, pacíficament." Així mateix, ha animat que "passi el que passi, continuar preservant a tota hora la convivència entre diferents en una mateixa terra. No ens arrossegarà ningú a l’enfrontament, a la ruptura."

El subdelegat del Govern central, José Crespín, ha assistit a l’acte trencant així amb l’absència de l’Estat dels últims anys. "És necessari participar en tots els actes festius i reivindicatius del nostre país i la nostra història. Hem de deslliurar-nos del tacticisme i del partidisme i fer tot els possible junts, totes les institucions, per intentar reivindicar una Diada de tots", ha explicat. No ha volgut valorar els discursos i s’ha limitat a dir que "és una Diada de tots en el moment en què conflueixen persones de diferents orígens i pensaments".

tracking