SEGRE

SANITAT EQUIPAMENTS

L'heliport per a emergències a la teulada de l'Arnau tardarà almenys 2 anys a estar a punt

Està lligat a la construcció del nou bloc quirúrgic, que es preveu iniciar a començaments del 2020 || Actualment utilitzen el dels Bombers a Ciutat Jardí, fet que provoca queixes veïnals pels vols nocturns

La teulada de l’hospital de Vilanova, on està previst habilitar un heliport.

La teulada de l’hospital de Vilanova, on està previst habilitar un heliport.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’habilitació d’un heliport del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a la teulada de l’Arnau de Vilanova, per deixar d’utilitzar el del parc dels Bombers ubicat a Ciutat Jardí, no està previst pel departament de Salut “a curt termini”. Una portaveu de l’hospital va indicar que “hi ha un estudi”, però “no obres en marxa” ja que aquest projecte “està lligat a la construcció del nou bloc quirúrgic” de l’Arnau. En una visita recent a Lleida, la consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar que la construcció del nou espai per als quiròfans començarà a principis del 2020, de manera que amb tota seguretat l’heliport a la teulada del centre no estarà a punt almenys fins al cap de dos o tres anys, tenint en compte el termini d’execució de les obres. L’assistència tècnica per a la redacció del projecte bàsic d’ampliació i reforma del bloc quirúrgic i la direcció d’obres ja es va adjudicar a la unió temporal d’empreses formada per Aripa-Ilídio Pelicano, Arq, Lda & Mestura Espanyola Arquitectes per un import de 451.488 €. La consellera va afirmar que la redacció del projecte acabarà el 2019.

D’aquesta manera, els veïns de Ciutat Jardí hauran de seguir suportant durant aquest temps el soroll dels helicòpters d’emergències mèdiques que aterren i s’enlairen des d’aquest estiu també de nit. Tal com va publicar aquest diari, els helicòpters volen de nit des del passat 15 de juliol per a trasllats interhospitalaris i veïns de Ciutat Jardí van denunciar que tant el soroll nocturn d’aquestes aeronaus com el dels camions de recollida d’escombraries els dificulta conciliar el son. Per aquest motiu, van demanar d’una banda traslladar l’heliport a l’Arnau i, per una altra, renovar la flota de camions de les escombraries per altres de menys sorollosos. L’objectiu d’ubicar l’heliport a l’edifici de l’hospital és reduir el temps de resposta pel que fa a l’atenció als pacients crítics que es traslladen en helicòpter. L’Arnau i l’heliport dels Bombers estan separats per menys d’un quilòmetre i al tractar-se de pacients molt greus cal una ambulància medicalitzada per fer el trasllat a l’hospital i en aquests casos és clau per millorar la seua atenció reduir el nombre de canvis de lliteres entre mitjans de transport.

Un informe veu empitjorament del sistema sanitari a l’Estat

Un informe de la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública constata un empitjorament “notable” del sistema sanitari a l’Estat des del 2009 i retallades anuals entre 15.000 i 21.000 milions en totes les comunitats. Afirma que les Canàries, València i Catalunya tenen els pitjors serveis sanitaris i un dels aspectes analitzats en aquest sentit és la demora en les llistes d’espera quirúrgiques i consultes d’especialista (148 i 98 dies a Catalunya, segons l’informe). Partit Popular i PSOE van apostar ahir per un pacte d’Estat per la Sanitat.

tracking