SEGRE

JUSTÍCIA TRIBUNALS

Absolt d'abusar d'una nena de 13 anys al no saber que era delicte

Eximit un jove de Lleida perquè el seu trastorn li impedia saber que l’edat de consentiment sexual s’havia elevat als setze || Es van conèixer a Instagram

Imatge d’arxiu d’una protesta a Lleida contra la violència masclista.

Imatge d’arxiu d’una protesta a Lleida contra la violència masclista.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Provincial de Madrid ha absolt un jove veí de Lleida d’abusar sexualment d’una nena de 13 anys quan ell en tenia 20 perquè no sabia que era delicte. El tribunal considera que el trastorn mental i la discapacitat que té li impedien conèixer l’edat mínima per consentir mantenir relacions sexuals, així com que només vint dies abans la llei s’havia modificat per elevar-la dels 13 als 16 anys. La sentència veu provat que el jove, que avui té 23 anys, i la nena es van conèixer el maig del 2015 a través de la xarxa d’Instagram. Poc després van començar a tenir converses diàries a través de diverses xarxes socials i van intensificar la relació. Aprofitant un viatge del seu pare a Madrid dos mesos després, l’ara absolt i la menor van quedar per conèixer-se personalment i van mantenir, a casa de la nena i en absència dels seus progenitors, relacions sexuals completes. El pare de la menor va descobrir els fets després d’indagar al mòbil de la seua filla i llegir les converses guardades, per la qual cosa va denunciar l’abús.

El tribunal diu que no pot precisar si el jove, que havia patit la síndrome de l’Alcoholisme Fetal i que compta amb un trastorn que li provoca immaduresa fins a equiparar-se a un adolescent de 14 anys, coneixia la veritable edat de la nena. Tanmateix, assegura que “no resulta viable acceptar que conegués l’edat mínima del consentiment ni que aquesta s’hagués elevat als 16 anys a mercè d’una norma que acabava d’entrar en vigor 20 dies abans” i que “possiblement era desconeguda en aquells moments fins i tot per operadors jurídics”. La sentència també té en compte per manllevar la seua decisió el consentiment de la menor a mantenir les relacions sexuals, així com l’escassa formació cultural i educativa del jove o el fet que existia una mena de festeig entre els dos.

El jove tenia vint anys quan van passar els fets a l’habitatge de la menor, a Madrid

Tant la Fiscalia general de l’Estat com l’acusació particular van qualificar els fets com un delicte d’abús sexual i un altre de grooming. Mentre que el Ministeri Públic sol·licitava onze anys de presó, els representants de la menor van elevar la petició a quinze anys. En tots dos casos, la indemnització reclamada ascendia a 20.000 euros. Malgrat tot, l’Audiència de Madrid ha absolt el jove.

tracking