SEGRE

JUSTÍCIA TRIBUNALS

Rebaixen la pena a Hasél, que podria entrar a la presó

De dos anys a nou mesos per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona || S’afegeix a una altra condemna imposada el 2014

Imatge d’arxiu de Pablo Hasél a l’Audiència Nacional.

Imatge d’arxiu de Pablo Hasél a l’Audiència Nacional.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Sala d’Apel·lació de l’Audiència Nacional ha rebaixat a nou mesos i un dia la condemna de dos anys i un dia de presó al raper lleidatà Pablo Hasél per haver lloat a Twitter ETA i els Grapo, atès que aquestes organitzacions ja no estan actives. Al revisar la sentència que li va imposar la secció primera penal pels delictes d’enaltiment de terrorisme i injúries i calúmnies contra la Corona i les Institucions de l’Estat, que va tenir un vot particular discrepant d’una magistrada que va considerar que l’emparava la llibertat d’expressió, la Sala d’Apel·lació adverteix que els tuits “no encaixen dins de la llibertat d’expressió”, ja que traspuen “violència” i una “banalització del terrorisme”.

Tanmateix, i en vista de la doctrina del Suprem, del Tribunal Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans, considera que es presenten certes causes que “atenuen la responsabilitat penal” del raper i per aquest motiu ha acordat rebaixar-la la pena. Com a principals raons, la Sala observa que va enaltir bandes que fa “un temps important que no realitzen accions terroristes” i que les expressions utilitzades, malgrat ser una reincidència en un delicte pel qual ja havia estat condemnat, “són menys explícites que aquelles per les quals el van condemnar en un passat”. Pel que fa al delicte d’injúries i calúmnies, la Sala afirma que als missatges barreja fets històrics i d’altres que mai s’han acreditat en seu judicial amb intencions espúries, provant de justificar termes vexatoris i injuriadors amb els quals es refereix, entre d’altres, a la policia.

L’Audiència Nacional diu que els comentaris són menys explícits que els de la condemna anterior

La pena ara rebaixada se suma a una d’anterior de dos anys per enaltiment del terrorisme, en suspens després de ser ratificada pel Suprem. Amb les dos condemnes, hi ha la possibilitat que ara ingressi a la presó. El mateix Pablo Hasél va comentar a Twitter: “Bon truc de l’Audiència Nazi-onal: difondre als mitjans que no entraré a la presó, ocultant els dos anys a què em van condemnar pel mateix motiu que si se sumen sí que hi entro. Així volen frenar l’escàndol i la solidaritat.”

tracking